Direct naar artikelinhoud
Belangrijk nieuwsDefensie

Akkoord over defensiebudget: verhoging naar 2 procent van het bbp tegen 2035

Premier De Croo.Beeld BELGA

De federale ministers van het kernkabinet hebben zaterdagavond een akkoord bereikt over een tijdpad om het budget van defensie op te trekken tot 2 procent van het BBP tegen 2035. Aan de verhoging zijn zes voorwaarden gekoppeld, onder meer dat de investeringen niet ten koste mogen gaan van andere sociale prioriteiten.

De kern zat sinds 11.30 uur zaterdagochtend bijeen om te vergaderen over het defensiebudget. Eerder dit jaar kwam de Vivaldi-regering al overeen het budget voor Defensie gevoelig op te krikken tot 1,54 procent van het bruto binnenlands product (bbp) tegen 2030. Maar premier Alexander De Croo wilde nog een stap verder gaan en het budget opdrijven tot 2 procent in 2035, zoals jaren geleden afgesproken met de NAVO-lidstaten. Binnen ruim een week vindt er een NAVO-top plaats in Madrid en De Croo hoopte daar het Belgische engagement te kunnen aankondigen. 

Binnen de regering was echter niet iedereen gewonnen voor de verhoging van de middelen voor Defensie. De tegenkanting kwam vooral uit het kamp van de groenen, die van mening waren dat er beter meer geïnvesteerd wordt in onder meer hernieuwbare energie en klimaatmaatregelen.

Witte rook

Iets na 19.00 uur zaterdagavond bleek er dan toch witte rook te zijn over een verhoging van het budget naar 2 procent tegen 2035, maar onder voorwaarden. Zes om precies te zijn. Zo moet er meer Europees worden samengewerkt op vlak van defensie. De Europese defensie is vandaag te veel versnipperd, zei De Croo. Een tweede en derde voorwaarde is dat er meer economische en maatschappelijke ‘return’ komt van het geld dat ons land investeert in defensie. Onze economie, kmo’s en ook burgers moeten er de vruchten van kunnen plukken, bijvoorbeeld door investeringen in cybersecurity en opleiding. 

Een vierde voorwaarde is dat de investeringen in defensie niet ten koste mogen gaan van die in andere sociale en klimaat prioriteiten. Ten vijfde moet het begrip hulp aan de natie (bij een pandemie of overstromingen bijvoorbeeld) in de defensie-uitgaven worden opgenomen. Ten zesde, tenslotte, wijst België op het belang van de ontwikkeling van een Europees kader dat productieve investeringen aanmoedigt.

Ontwikkelingsgeld

Minister van Defensie Ludivine Dedonder toonde zich zaterdagavond tevreden en wees erop dat met de verhoogde middelen vanaf 2026 per jaar minstens 2.800 miliairen gerekruteerd kunnen worden. “Dat is nodig om de operationaliteit te kunnen waarborgen en defensie haar rol als middel voor sociale promotie te kunnen laten spelen.”

Groen-vicepremier Petra De Sutter pleitte ook hard om het ontwikkelingsgeld op te trekken, dat meldt woordvoerder Bram Sebrechts. “Onze regering zal meer hulp bieden aan landen uit het Zuiden. We gaan zo vastberaden naar de OESO-norm die zegt dat alle lidstaten 0,7 procent van hun bbp aan ontwikkelingsgeld moeten besteden.” Daarnaast laat de woordvoerder weten dat er meer inspanningen zullen zijn in het kader van nucleaire ontwapening: “Ons land zal komende week eindelijk als waarnemer deelnemen aan de VN-conferentie rond het verbod op kernwapens in Wenen.”