Premier Alexander De Croo.
Volledig scherm
Premier Alexander De Croo. © Photo News

De Croo stelt akkoord rond defensiebudget voor: “Naar 2 procent van het bbp tegen 2035, maar dit is geen blanco cheque”

Er is een akkoord bereikt over het defensiebudget. Dat wordt in 2035 opgetrokken naar 2 procent van het  bruto binnenlands product (de toegevoegde waarde van alle in België geproduceerde producten en diensten), al zijn daar wel zes voorwaarden aan verbonden. De investeringen mogen bijvoorbeeld niet ten koste gaan van andere sociale prioriteiten. “Dit is dus geen blanco cheque”, klinkt het uit de mond van premier Alexander De Croo (Open Vld).

  1. Mucopatiënte Eline (29) smeekt overheid om terugbetaling peperduur medicijn: “Ik ben nog niet klaar om dood te gaan”
    PREMIUM
    46

    Mucopatiën­te Eline (29) smeekt overheid om terugbeta­ling peperduur medicijn: “Ik ben nog niet klaar om dood te gaan”

    “Beste minister Frank Vandenbroucke, geef mij toegang tot het medicijn dat de kwaliteit van mijn leven kan verbeteren. Zodat ik weer kan gaan werken en ik een longtransplantatie kan uitstellen.” Zo klinkt de smeekbede van mucopatiënte Eline Thielemans (29), die de pech heeft drager te zijn van een zeldzame variant. Want daardoor heeft zij geen recht op de terugbetaling van een nieuw en life-changing geneesmiddel. “Ik heb opnieuw angst om dood te gaan.”
  2. Bart De Wever (N-VA) op verkiezingscongres: “Gedaan met Vivaldi, gedaan met hardwerkende Vlaming uit te persen en uit te lachen”

    Bart De Wever (N-VA) op verkie­zings­con­gres: “Gedaan met Vivaldi, gedaan met hardwerken­de Vlaming uit te persen en uit te lachen”

    Dit jaar is Bart De Wever 20 jaar voorzitter van de N-VA. Een “voorrecht” noemde De Wever dat op het verkiezingscongres van zijn partij vandaag in Gent. N-VA wil het alternatief zijn voor een voortzetting van de huidige federale regering, die op kap van de Vlaming de begroting verder de dieperik laat ingaan. Enkel N-VA kan voor de kentering zorgen, verklaarde voorzitter Bart De Wever vandaag aan het slot van het kiescongres van zijn partij. En als de kiezer N-VA een sterk mandaat geeft, dan is De Wever bereid premier te worden.