Direct naar artikelinhoud
NieuwsMobiliteit

Steeds meer chauffeurs van De Lijn betrapt op gsm-gebruik: stijging van ruim 70 procent op 4 jaar

Illustratiebeeld.Beeld RV

De afgelopen vier jaar kregen 205 chauffeurs van vervoersmaatschappij De Lijn een boete van de politie omwille van het gebruik van een gsm achter het stuur. Dat blijkt uit cijfers van minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) op vraag van Bert Maertens (N-VA).

en

Terwijl in 2018 en 2019 nog respectievelijk 35 en 42 chauffeurs van De Lijn een geldboete kregen voor gsm-gebruik, steeg dat aantal in 2020 en 2021 naar 68 en 60. Het gaat om een stijging van ruim 71,4 procent op vier jaar tijd. Het bedrag van de boetes voor alle jaren samen bedroeg 23.199,12 euro.

Geen enkele chauffeur kreeg sinds 2018 een rijverbod voor het gebruik van de gsm tijdens het rijden met de bus. De Lijn kent ook geen ongevallen die veroorzaakt werden door het gebruik van een gsm. Alle betrokken chauffeurs werden wel door hun teamcoaches aangesproken. Daarbij werd verwezen naar het beleid over het gebruik van de gsm op de voertuigen die iedere medewerker ondertekent bij aanwerving.

"Ik reken de komende jaren op beterschap", zegt Maertens. "Zo niet, moet De Lijn extra maatregelen nemen, van sensibilisering met een interne campagne tot het extra bestraffen van dergelijke verkeersovertredingen. Die kunnen immers de veiligheid van de reizigers in gevaar brengen en dat is het laatste wat je wil als je het goed voor hebt met de toekomst van het openbaar vervoer in Vlaanderen."