Direct naar artikelinhoud
FrankrijkUpdate

Tegenvaller voor Macron: president verliest absolute meerderheid in parlementaire verkiezingen

Van Jean-Luc Mélenchon, die de linkse Nupes-alliantie aanvoert, mag Macron sterke tegenwerking verwachten.Beeld Photo News

De coalitie Ensemble! van de Franse president Emmanuel Macron heeft 245 zetels binnengehaald bij de parlementsverkiezingen van zondag - dus geen absolute meerderheid (289) -, gevolgd door het linkse Nupes met 135 zetels en het uiterst rechtse RN, dat met 89 zetels een historische doorbraak realiseert. Dat blijkt uit een volledige telling door het Franse persagentschap AFP. Een  uitslag waardoor Macron het een pak moeilijker zal krijgen om nieuwe wetten door te voeren.

, en

Het centrumrechtse Les Républicains (LR) behaalde 61 zetels en zijn bondgenoot UDI 3, ten opzichte van ongeveer 100 in de vorige legislatuur. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken kwam 53,77% van de stemgerechtigden niet opdagen. 

De meeste stemmen behalen en toch de verliezer van de verkiezingen worden. Dat is Emmanuel Macron overkomen bij de Franse parlementsverkiezingen. Dat is een stevige tegenvaller voor de president. Met deze uitslag is hij een eind verwijderd van de 289 zetels die hij nodig heeft om een absolute meerderheid te kunnen vormen. Dat is een voorwaarde om zijn verkiezingsbeloftes over belastingverlagingen en een hervorming van de sociale zekerheid door te voeren. 

Ongezien

Het maakt deze verkiezingsuitslagen ongezien. Sinds 2002 volgen de parlementsverkiezingen in Frankrijk erg kort op de presidentsverkiezingen en behaalde de verkozen president telkens een absolute meerderheid in het parlement. Dat lukte ook Macron makkelijk in 2017, toen zijn alliantie 350 van de 577 zetels in de Assembléé Nationale behaalde. Dankzij die meerderheid kon Macron 354 wetten doorvoeren sinds juni 2017.

Zonder absolute meerderheid wordt dat een ander verhaal. Dat betekent dat hij andere partijen de hand zal moeten reiken - met name de conservatieve Républicains - of dat hij voor elk wetsvoorstel partners zal moeten zoeken. Een manier van politiek bedrijven die ongebruikelijk is in Frankrijk. Bovendien mag hij sterke tegenwerking verwachten van de extreemlinkse Jean-Luc Mélenchon, die de nieuwe Nupes-alliantie aanvoert. 

‘Wanorde’

In een televisiespeech waarschuwde Macron dinsdag nog voor zo’n scenario. Het was volgens hem “in het hoogste belang van de natie” dat hij een stevige meerderheid zou behalen. “Niets zou gevaarlijker zijn dan Franse wanorde toe te voegen aan wereldwijde wanorde”, aldus de president. Hij deed die uitspraak vlak voor hij een vlucht nam voor een tweedaags bezoek aan Roemenië en Moldavië.

Wellicht zit ook daar een deel van de verklaring voor dit tegenvallende resultaat. Sinds zijn verkiezingsoverwinning is Macron zich vooral blijven presenteren als staatsman en Europese leider. Maar peilingresultaten tonen aan dat buitenlands beleid vandaag minder een prioriteit is voor de Fransen dan in april. Veel meer Fransen zijn bezorgd over toegankelijke gezondheidszorg en de stijgende levenskosten.