© TikTok

“Redders moesten zich opsluiten in de toren”: overrompeling op Blaarmeersen leidt tot problemen

Gent -

De aangekondigde hete zaterdag leidde tot ongeziene drukte in de Blaarmeersen in Gent. Het strand raakte volzet en de redders voelden zich niet meer veilig om hun werk te kunnen uitoefenen. De werking wordt maandag geëvalueerd.

Fien Lakiere

Het was de heetste 18 juni ooit, en dat was in de Blaarmeersen niet anders. Niet alleen de temperaturen liepen hoog op, ook de gemoederen raakten bij momenten verhit. Er was dan ook enorm veel volk naar de zwemvijver afgezakt zaterdag. Kort na de middag al was het aanschuiven om binnen te geraken. De strandzone liep steeds voller, tot er in de namiddag problemen ontstonden.

“Het is vandaag opnieuw totaal geëscaleerd”, zegt Peter Wieme van vakbond ACV. “Op een bepaald moment kwam de veiligheid van de personeelsleden in gevaar. De redders moesten zichzelf opsluiten in de toren, omdat bezoekers zich tegen hen hadden gekeerd.”

LEES OOK. Na ongeregeldheden provinciale domeinen Mol en Mechelen: Cathy Berx zit samen met uitbaters om probleemgevallen te weren

De grote glijbaan was eigenlijk buiten gebruik... ©  David Van Hecke

 ©  David Van Hecke

De grote glijbaan bleef tot nu toe dicht bij gebrek aan voldoende redders om een oogje in het zeil te houden. “De mensen zijn zich daarover beginnen afreageren tegenover de redders, die zich niet meer veilig voelden en pas na een tijd het risico namen om naar beneden te komen”, zegt Wieme.

De rode vlag werd gehesen, maar daar trokken zwemmers zich niets van aan. Ook de grote glijbaan werd alsnog druk gebruikt. Zelfs een karper uit de vijver werd van de glijbaan en in de lucht gegooid. Een filmpje daarvan doet de ronde op sociale media.

“Het is inderdaad zo dat de manier van toezichthouden is aangepast en verschoven naar de toren door de drukte in het water”, zegt Ive Coene van Farys. “Maar dat mensen zich tegen de redders hebben gekeerd, klopt niet.

Om een verdere toeloop van bezoekers te vermijden, werd om 15 uur 30 gecommuniceerd dat de toegang tot de strandzone afgesloten was. “Voor mensen die nog willen vertrekken, raden we af om naar de Blaarmeersen te komen”, klonk het bij Stad Gent. “Er worden momenteel geen extra bezoekers meer toegelaten op het strand.”

Nog voor 18 uur werden de hekken opengezet door de drukte. ©  dvh

Zo kon iedereen binnen langs de nooduitgangen. ©  dvh

Op het terrein werd echter beslist om op verschillende plaatsen de hekken open te zetten, die rond de strandzone opgesteld staan om het terrein af te sluiten. Zo konden bezoekers vrij binnen en buiten langs wat normaal gezien de nooduitgangen zijn.

“Dat gebeurde in overleg met de politie”, zegt Coene. “Er was nog veel volk op komst en de maximumcapaciteit werd al bereikt. Op terrein zelf was de sfeer gemoedelijk, dus alles afsluiten was niet ideale beslissing om de sfeer buiten de omheining niet uit de hand te laten lopen.”

 ©  David Van Hecke

 ©  David Van Hecke

Verder verliep de dag volgens Coene zonder noemenswaardige incidenten. “Er waren enkele opstootjes zoals overal waar veel volk is, maar niets ernstigs of buiten proportie. De werking van zaterdag zal wel geëvalueerd worden.”

Farys zal de komende dagen met stads- en politiediensten en schepen van Sport Sofie Bracke (Open VLD) bekijken wat er precies gebeurd is en welke maatregelen eventueel genomen moeten worden naar de toekomst toe. “De veiligheid van de bezoekers én het personeel heeft altijd onze grootste zorg en aandacht”, zegt Bracke.

“De maatregelen die genomen werden, zijn duidelijk niet voldoende”, reageert Peter Wieme. “Het moet veilig blijven voor bezoekers én personeel. Als de redders zich meer moeten bezighouden met wat er achter hen gebeurt, kunnen ze hun job niet meer doen om het voor kinderen in het water veilig te houden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER