Minister Verlinden (CD&V) wil nationaal toegangsverbod voor amokmakers in recreatiedomeinen bekijken

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) wil bekijken of er een nationaal toegangsverbod kan komen voor mensen die onrust zaaien in een recreatiegebied. Zo'n maatregel is er al voor voetbalhooligans. Na vechtpartijen in  provinciaal domein De Nekker in Mechelen gisteren vraagt de directeur een gedeelde databank voor amokmakers zodat ze op meer plaatsen geweerd kunnen worden.

Het warme weer lokte gisteren opnieuw heel wat mensen naar de recreatiegebieden op zoek naar verkoeling. Dat was ook het geval in De Nekker in Mechelen. Het werd er zo druk dat er op een gegeven moment spanningen ontstonden tussen de bezoekers. Een aantal mensen ging zelfs met elkaar op de vuist. 

"Er zijn een paar opstootjes gebeurd", vertelt directeur Danny De Wit. "We hebben samen met de politie besloten om onder meer de cafetaria en de frituur te sluiten. Toch is er nog een vechtpartij ontstaan tussen enkele tientallen jongeren."

Omzendbrief

Het is niet de eerste keer dat er op warme dagen problemen zijn in recreatiedomeinen. Vorig jaar stuurde minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) daarom een omzendbrief naar de provinciegouverneurs, burgemeesters en uitbaters van recreatiegebieden. Daarin stonden verschillende maatregelen die ze kunnen nemen om in te grijpen tegen amokmakers. 

Recreatiegebieden kunnen bijvoorbeeld een parkreglement uitwerken met daarin richtlijnen en regels waar bezoekers zich aan moeten houden. Wie de regels overtreedt, kan een GAS-boete krijgen of de toegang worden ontzegd. Lokale besturen kunnen bovendien een plaatsverbod uitspreken voor 1 maand. Dat verbod mag nog twee keer verlengd worden. 

Databank

Voor de directeur van provinciaal domein De Nekker zijn die maatregelen niet meer voldoende. Hij wil dat er een algemene databank komt zodat amokmakers uit alle recreatiedomeinen van de provincie geweerd kunnen worden. "Eigenlijk een stukje zoals de voetbalwet", legt De Wit uit. "Als ze amok maken bijvoorbeeld hier op De Nekker, mogen ze ook niet meer binnen bij onze collega's."

"Ik kan dat niet op provinciaal niveau regelen", reageert de gouverneur van Antwerpen Cathy Berx. "Ik begrijp uiteraard de vraag van de directeur, ik denk dat meerdere directeurs met dergelijke vragen worstelen." 

Berx benadrukt dat het plaatsverbod van de lokale overheid opgeslagen kan worden in een databank zodat de politie er eenvoudig aan kan. "Maar de uitwisseling van die lijsten kan nog niet. Daar is geen wettelijke grondslag voor. Het veronderstelt regelgeving en dat moet langs de Gegevensbeschermingsautoriteit passeren."

BEKIJK - De reactie van Antwerps gouverneur Cathy Berx:

Videospeler inladen...

"Het moet absoluut mogelijk zijn voor heel veel mensen om te kunnen profiteren van het mooie weer in zo'n recreatiegebied", vindt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). Ze wil daarom bekijken of een nationaal toegangsverbod voor amokmakers een mogelijkheid is. 

"Voor de voetbalstadions bestaat een voetbalwet en daar is afgesproken dat zo'n stadionverbod kan opgelegd worden en ook geldt in andere stadions dan dat waar onrust is gestookt", legt de minister uit. "Ik wil dat zeker bekijken, maar we moeten wel rekening houden met de redelijkheid van de sanctie."

Ik wil dat zeker bekijken, maar we moeten wel rekening houden met de redelijkheid van de sanctie

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V)

"Net zoals bij een betogingsverbod moeten we ervoor uitkijken dat een sanctie die eenzijdig door een lokaal bestuur kan worden genomen - en dus niet door een rechter waar woord en wederwoord gevolgd wordt - ook voor recreatiegebieden gebruikt kan worden. In de tussentijd is het mogelijk om met een toegangsverbod te werken vanuit de uitbaters van het recreatiegebied."

BEKIJK - De reactie van minister Annelies Verlinden:

Videospeler inladen...

Gouverneur Berx stelt voor om samen te zitten met alle actoren om te bekijken hoe ze het deze zomer zullen aanpakken. "Een wonderoplossing bestaat helaas niet. Een goed initiatief is dat van Vlaams minister Peeters om samen met lokale besturen te gaan kijken naar meer plaatsen waar mensen in open water kunnen zwemmen. Dan bestaan er alternatieven. En helaas moeten we er toch weer naar kijken: een alcoholverbod. Als het echt heel warm is en mensen te veel alcohol drinken, is de kans op onrust en amok veel groter", aldus Berx.

Meest gelezen