Paul Hermans

"De man die de wolken meet" van Jan Fabre, uit collectie van gewezen Optima-topman Piqueur, brengt 348.000 euro op

Het kunstwerk "De man die de wolken meet" van kunstenaar Jan Fabre, die onlangs veroordeeld werd, is geveild voor 348.000 euro. Dat heeft veilinghuis Auctim bekendgemaakt. Het kunstwerk maakte deel uit van de persoonlijke kunst- en uurwerkcollectie van Gentenaar Jeroen Piqueur, de gevallen topman van de failliete bank Optima. De gehele collectie bracht in totaal meer dan 500.000 euro op.

Fabre werd vorige maand tot achttien maanden cel met uitstel veroordeeld wegens grensoverschrijdend gedrag binnen zijn gezelschap, maar dat hield niet tegen dat er veel belangstelling was voor het werk. Volgens veilingmeester Christophe Moyersoen waren er ruim twee uur na de sluiting van de veiling nog een tiental kandidaten tegen elkaar aan het opbieden. Het werk uit 1998, waarvan er enkele tientallen versies bestaan, en dat op verschillende internationale locaties een plek kreeg, was geschat op 300.000 à 400.000 euro. Uiteindelijk ging het de deur uit voor 348.000 euro.

De veiling bracht in totaal 500.000 euro op. Dat is meer dan was geschat, dus we zijn tevreden

Veilingmeester Christophe Moyersoen

Een ander topstuk uit de collectie, "Quelqu'un" van de Belgische kunstenaar Jean-Michel Folon, werd geveild voor 62.500 euro, terwijl het geschat was op 40.000 à 60.000 euro. Het beeld "L'oiseau amoureux" van de Frans-Amerikaanse Niki de Saint-Phalle, dat getaxeerd was op 25.000 à 35.000 euro, werd verkocht voor 28.500 euro. "In totaal bracht de veiling ruim 500.000 euro op, terwijl de opbrengst op 485.000 euro was geschat. We zijn dus tevreden", zegt Moyersoen.

Opbrengst is voor schuldeisers van Optima-schandaal

De opbrengst van de collectie gaat naar de schuldeisers in het Optima-schandaal. Piqueur was de topman van de failliete Optima Bank en werd ook persoonlijk failliet verklaard. Hij werd al veroordeeld wegens grootschalige belastingfraude, maar hij is ook in de zaak rond het faillissement van Optima in verdenking gesteld voor misbruik van vennootschapsgoederen, witwasmisdrijven, bedrieglijk onvermogen en inbreuken op de bankwetgeving. Of hij daarvoor effectief voor de rechter komt, moet nog blijken.

Meest gelezen