Wouter Beke
Volledig scherm
Wouter Beke © BELGA

Wouter Beke staat onderzoekscommissie te woord over probleemcrèches: "Minister moet geen individuele dossiers opvolgen”

Voormalig Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke zegt dat hij zowel voor als na het drama in ‘t Sloeberhuisje initiatieven heeft genomen om de kwaliteit en veiligheid in de kinderopvang te verbeteren. Maar een minister moet volgens Beke “geen individuele casussen beoordelen”. Daarvoor moet hij kunnen vertrouwen op zijn administraties. Die administraties hebben niet aangegeven dat zij “over te weinig instrumenten zou beschikken” of dat “de informatiedoorstroming en gegevenswisseling beter zou moeten”. Dat heeft Beke maandag gezegd in de onderzoekscommissie kinderopvang.

  1. 14 overlijdens en 24 hersenletsels gelinkt aan crèches, 1 mea culpa: moet topvrouw Agentschap Opgroeien opstappen?
    PREMIUM

    14 overlij­dens en 24 hersenlet­sels gelinkt aan crèches, 1 mea culpa: moet topvrouw Agentschap Opgroeien opstappen?

    Het gerecht heeft de voorbije vijf jaar 14 overlijdens en 24 hersenletsels onderzocht bij baby’s en peuters die mogelijk gelinkt zijn aan een incident in een crèche. Dat zegt Freya Saeys (Open Vld), eerste ondervoorzitter van de Onderzoekscommissie over de problemen bij de kinderopvang in het Vlaams Parlement. Leidend ambtenaar Katrien Verhegge van het Agentschap Opgroeien werd gisteren in de Commissie fel aangepakt maar sloeg ook één keer mea culpa.
  2. 'Probleemcrèches' krijgen allemaal aanvullende inspectie over de vloer: minister Crevits "niet gerustgesteld" na eerdere herevaluatie

    'Probleem­crè­ches' krijgen allemaal aanvullen­de inspectie over de vloer: minister Crevits "niet gerustge­steld" na eerdere herevalua­tie

    Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits “tilt zwaar” aan de manier waarop het Agentschap Opgroeien haar informatie heeft bezorgd over de lijst van 54 crèches die de voorbije weken een herevaluatie hebben gekregen. De onthaalmoeder uit Veurne van wie de vergunning intussen is ingetrokken, stond op die lijst en werd bij de evaluatie als ‘safe’ bestempeld. Maar het Agentschap was op de hoogte van een huiszoeking over de opvang in Veurne. Dat die informatie niet met haar gedeeld is, kan voor Crevits niet door de beugel. De minister wil nu een aanvullende inspectie van alle overgebleven opvanglocaties op de lijst.