Leerkrachten voeren actie onder Stadshal in Gent: "We eisen meer personeel en middelen"

Leerkrachten van verschillende onderwijskoepels zijn vandaag samengekomen onder de stadshal in Gent om te staken. Ze vragen oplossingen voor het acute personeelstekort in het onderwijs en ze willen een duidelijke langetermijnvisie van de overheid.  

Leerkrachten van de verschillende onderwijskoepels zijn deze ochtend onder de stadshal in Gent samengekomen om aandacht te vragen voor het dringende personeelstekort. Ze eisen dat de overheid maatregelen neemt. Daarnaast vragen ze onder andere om meer middelen voor infrastructuur, kleinere groepen, versnelde procedures bij dringende problematieken en een verlaging van de pensioenleeftijd. 

Volgens Wenne Dobbels, leerkracht bij Freinetschool Het Tandwiel, moeten er snel oplossingen komen. "We hebben het gehad met de grote besparingen in de maatschappij maar ook specifiek in het onderwijs. Wij kampen met verschillende zaken waarbij we bezwijken onder de werkdruk. Waar het vooral om gaat is dat we meer middelen krijgen, ons de autonomie geven om het onderwijs mee te kunnen hervormen en dat we ervoor kunnen zorgen dat de werkdruk voor iedereen haalbaar is."

Probleem sleept al jaren aan

De problemen zijn volgens Dobbels niet nieuw, het tekort aan leerkrachten is een probleem dat al jaren aansleept en steeds op de lange baan geschoven wordt. "Het leerkrachtentekort is een tendens die moeilijk om te draaien is. Er gaan grote veranderingen mogen gebeuren zodat het terug draagbaar en interessant wordt om leerkracht te worden want het is een heel mooi beroep."

We laten onze kinderen maar even in de steek, we willen niet elke maand staken

Wenne Dobbels, leerkracht bij Freinetschool Het Tandwiel

"Over het algemeen staken wij heel weinig, maar vandaag willen we ons wel kenbaar maken", zegt de leerkracht. "We kiezen er nu voor om onze kinderen en hun ouders even in de steek te laten zodat we kunnen duidelijk maken dat het op deze manier niet langer kan. We willen niet zomaar om de maand het werk neerleggen, we willen echt iets constructief opbouwen en er samen voor gaan."

De actie vandaag is enkel in de voormiddag. "Sommige leerkrachten gaan deze namiddag gewoon terug naar hun klas om les te geven. Dat betuigt volgens mij van een grote inzet en een warm hart. Het is de bedoeling om een kort en krachtig signaal naar de overheid te sturen met deze actie, wij willen constructief meewerken, maar kunnen het niet alleen zonder de politiek", besluit Dobbels.

Meest gelezen