©  Geert Van de Velde

Hoeveel budget voorzie je best voor een festival? En hoe wapen je je het best tegen de regen?

Het is zover: er staat eindelijk weer een volwaardige festivalzomer voor de deur. Maar na twee jaar corona zijn we misschien wat roestig. Hoe doen we dat weer: festivals? Hoeveel budget moet je voorzien? Hoe slaap je in al dat kabaal? En wat moet je nu weer zeker in je rugzak steken? Wij laten experts al jullie vragen over festivals beantwoorden.

Michaël Temmerman

Kurt

Hoeveel budget moet ik per festivaldag voorzien?

“Ook al ben je een ervaren festivalganger, denk eraan dat alles dit jaar – fors – duurder is geworden”, zegt journalist Dennis Van Goethem. “Hoeveel je nodig hebt, hangt af van je eigen verbruik, maar reken toch zeker op twee maaltijden op de festivalweide en minstens een drankje of zes. Dan zit je al snel aan vijftien bonnetjes van 3 à 3,5 euro per stuk. Dat komt neer op een dagbudget van 45 à 55 euro. Nog een tip: pas op met trakteren of in rondjes werken binnen je groep. Iedereen heeft zijn eigen tempo en verbruik, werken met rondjes kan dus duurder uitvallen dan wat je zelf eet en drinkt. Doe het alleen in kleine groep of met mensen die evenveel en even snel consumeren als jij.”

Angeliek

Ik houd enorm van festivals, maar ik heb één groot probleem. Ik kan nooit slapen in mijn tentje door al het kabaal op de camping. Ik wil liefst geen slaappillen nemen, maar zijn er andere trucjes om wel te kunnen slapen?

“Oordoppen zijn een efficiënt hulpmiddel tegen lawaai”, zegt slaapexpert Inge Declercq. “Maar niet iedereen kan er meteen mee slapen. Daarom dat je het best in de weken voor het festival al even test: eerst enkele dagen met één oordop in slapen, dan met twee. Om te vermijden dat je wakker wordt door licht in je tent, kan je er ook een slaapmaskertje bij nemen. Tot slot kan het goed zijn voor het slapengaan nog even de adrenaline van de dag af te bouwen met een wandelingetje van twintig minuutjes tot een half uurtje.”

Sien

Ik ga binnenkort voor de eerste keer naar Rock Werchter. Wat moet ik zeker allemaal meenemen?

“Kies eerst en vooral een deftige tent, met binnen- en buitenzeil”, zegt Van Goethem. “Geen werptent of goedkoop model, want die zijn niet bestand tegen hevige regen. Een extra grondzeil of wat plasticfolie doet als extra beschermlaag wonderen bij wateroverlast. Ga ook voor een trekrugzak – met een valies op wieltjes is het altijd miserie op steen- en bospaadjes – en een warme slaapzak. Want hoe warmer het overdag is, hoe kouder de gevoelstemperatuur ’s nachts. Nog essentieel: een campingstoel, om je voeten rust te gunnen, net als degelijke, gesloten schoenen plus een reservepaar. En ook al is er op de camping en weide in gratis drinkwater voorzien, een eigen voorraad flessenwater om je te verfrissen, om te koken of je tanden te poetsen kan nooit kwaad. Denk ook zeker aan voldoende sokken en pleisters – na twee jaar zonder festivals een hele dag rechtstaan leidt sowieso tot blaren – en een powerbank. Het is altijd lastig om je gsm op het terrein op te laden. Vochtige doekjes kunnen een lifesaver zijn als de douches op de camping niet meer al te fris zijn – wat in België helaas nog vaak zo is. Tot slot is een boodschappentrolley handig. Het ziet er misschien wat marginaal uit, maar is handig om spullen, eten en drinken mee te nemen.”

Anne

Ik sleur niet graag overbodige ballast mee. Welke zaken hoef ik niet mee te nemen op de weide?

“Een handtas of rugzak meenemen naar de weide vertraagt de controle bij de ingang alleen maar”, zegt Van Goethem. “Eigenlijk heb je enkel je gsm, oordoppen en een kleine portemonnee met je bankkaart, identiteitskaart en je bonnetjes nodig. Je trui voor als het afkoelt, hang je rond je nek en schuilen voor de regen doe je maar in een tent. Frisdrank laat je best achterwege: het wordt te snel warm. En een koelbox blijft maar een paar uurtjes fris en is verloren moeite om mee te sleuren. Vermijd daarom ook eten dat kan smelten of zweten. Nog overbodig: een hoofdkussen – steek je kleren in een zak en slaap daarop – en te veel kleren. Het is een festival, geen modeshow.”

Annelies en Danny

Ik heb onlangs mijn toegangstickets geprint, maar ik ben de papieren kwijtgespeeld. Kan ik ze nog ergens terugvinden? Kan ook iemand anders mijn ticket gebruiken of is dat op naam?

“Je checkt best op voorhand nog eens op de website van de organisator, maar meestal wordt er niet gekeken naar de naam op de tickets”, zegt Van Goethem. “Je papieren tickets kwijtspelen is normaal gezien niet zo’n probleem, je kan de digitale versie altijd terugvinden op sites als Ticketmaster. Het is wel handig je ticket altijd op voorhand te printen én op te slaan op je gsm of in je mailbox. Zo zit je zeker safe.”

Sarah

Omdat ik niet elke dag frietjes wil eten, zou ik graag ook eens zelf wat gezonder koken op de camping. Hebben jullie aanraders voor wie alleen een gamel en een gasvuurtje kan gebruiken?

“Op dag 3 van het festival, bij 25 graden, nog een sashimi van zalm maken, is geen goed idee”, zegt diëtist Michael Sels. “Maar dat wil niet zeggen dat je niet gezond kan koken op een festival. Kies gewoon meer voor droge voeding en dingen in blik, zaken die niet koel bewaard moeten worden. Je kan bijvoorbeeld quesadilla’s maken: (volkoren) wraps met een spread van zwarte bonen en wat pikante kruiden. Of een chili sin carne: je hebt blikken tomatenblokjes waar al wat paprika, ajuin en look bijzit. Warm dat op, voeg wat kidney beans toe en wat kruiden en je bent klaar. Ook shak­shuka is makkelijk én gezond: blikje tomaten aanbakken in de gamel, wat kruiden erbij en een eitje erin bakken en eventueel nog voorgebakken pitabroodjes erbij. Wil je per se toch ook iets verser: maak dat dan de eerste dag klaar.”

Pascale

Hoe wapen ik me best tegen de regen op een festival?

“Een paraplu beschermt misschien nog het beste, maar in een mensenmassa is dat misschien niet het veiligste en sympathiekste idee”, zegt survivalexpert Geert Van Speybroek. “Op een festival zou ik ook mijn dure regenkledij niet aantrekken, maar veeleer voor een degelijke poncho kiezen: die beschermt ook goed en is makkelijk om mee te nemen. Je kan er ook voor kiezen kleding te dragen die snel droogt: kunstvezel (zoals polyester, red.) bijvoorbeeld. Of zonbeschermende hemdjes. Alleszins geen katoen, want dat droogt heel traag. Als het maar een beetje nat is, kan dat wel een fijn afkoelend effect hebben.”

Michaël

Ik heb een slechte rug. Optreden na optreden blijven rechtstaan is erg lastig voor me. Hebben jullie tips?

“Dans”, zegt professor Lieven Danneels. “Ga op in de muziek. Varieer van houding, verplaats je gewicht af en toe van je linker- naar je rechterbeen, maak subtiele bewegingen vanuit je bekken of benen en ga tussen de optredens door eens wandelen. Blijf vooral niet stilstaan, maar probeer voortdurend in beweging te blijven. Dat is veel minder belastend. Belangrijk is ook dat je je eigen lichaam kent. Weet je dat je altijd na een uur klachten krijgt, probeer dan maximaal een halfuur of 45 minuten te blijven rechtstaan.”

Kim

Ik zou wel vaker festivals willen doen, maar voor mij staat de muziek doorgaans veel te luid. Welke oordoppen raden jullie aan?

“Ik raad af op de festivalweide te dure of op maat gemaakte oordoppen te gebruiken, want je kan die nogal makkelijk kwijtspelen”, zegt Van Goethem. “Vermijd daarentegen ook wel die gratis, sponzen oordoppen, want die werken echt niet goed. Gelukkig kan je tegenwoordig op de meeste festivals voor weinig geld wel degelijke, universele oordoppen kopen die je de rest van de zomer kan gebruiken.”

Seppe

De sanitaire voorzieningen op festivals laten vaak te wensen over. Hoe kan ik mijn hygiëne dan wel wat onderhouden?

“Als ik ergens verblijf waar maar één douche én veel gegadigden zijn, doe ik soms een droogwasje”, zegt Van Speybroek. “Ik smeer me in met een goed geurende zonnecrème en spuit eens met een goede deo. Geloof me, dat doet al wonderen. Wegwerpwashandjes zijn ook ideaal voor een snelwasje, net als hygiënische doekjes. Je hebt zo van die doekjes die normaal gezien bedoeld zijn voor de intieme streek van vrouwen, maar die kan je ook als man gebruiken. Handig is ook dat die bestaan in individuele verpakkingen. Voor de rest: neem genoeg propere sokken mee, zodat je af en toe kan afwisselen, en spuit ze samen met je schoenen op voorhand in met een antibacterieel middel zoals Daktarin.”

Catho

Wat is de beste plaats op een camping?

“Sowieso niet te dicht vooraan, want daar is de hele dag én nacht te veel passage”, zegt Van Goethem. “Probeer ook een plekje langs de rand te vermijden, wegens de vele wildplassers, en zet je tent niet op in een put of op een lager gelegen gebied om problemen te voorkomen bij eventuele wateroverlast. Kies daarentegen wel voor een plekje in de schaduw, niet al te ver van de sanitaire voorzieningen en met een herkenningspunt. Daar kan je natuurlijk ook zelf in voorzien door aan je tent bijvoorbeeld een partytent, een vlag of een parasol te plaatsen. Nog een tip voor een goed verblijf: houd je buren te vriend. Zeg eens goeiendag, drink samen een pint. Als ze dan ’s nachts kabaal maken, is het ijs al gebroken en is het makkelijker om te vragen om wat stiller te zijn.”

- ONZE EXPERTS -

Festivalreporter Dennis Van Goethem

Survivalexpert Geert Van Speybroek

Inge Declercq, slaapexpert UZA en auteur van de boeken ‘De kracht van slapen’ en ‘Slaap wijzer’

Michaël Sels, hoofddiëtist UZA

Lieven Danneels, hoogleraar vakgroep revalidatiewetenschappen en kinesitherapie UGent

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer