Photo News
Volledig scherm
PREMIUM
© Photo News

ANALYSE. Waarom heeft de Franse kiezer Macron vleugellam geschoten? En hoe moet het nu verder?

Een slag in het gezicht. Een aardbeving. Een politieke big bang. Onbestuurbaar. De koppen in de Franse kranten vanochtend liegen er niet om. De partijencoalitie van president Emmanuel Macron, Ensemble, heeft zondag haar meerderheid in het Franse parlement verloren. Acht weken na zijn herverkiezing zit het tweede mandaat van Macron er eigenlijk al op. Hoe is dit kunnen gebeuren? En wat zijn de gevolgen?

56 reacties

  • jan wuyts

    2 jaar geleden
    het kiessysteem in België is zeer eerlijk op uitzondering na dat met de uitslag weinig rekening word gehouden vermits kleine partijen die mee in de coalitie worden gelokt door ministerposten en allerhande voordelen ook daarna veel in de pap te brokken hebben wat niet in proportie is met hun behaalde stemmen. hun aantal behaalde stemmen.
  • willy jespers

    2 jaar geleden
    In " de Morgen " heb ik ooit gelezen dat de kostprijs van de kappers ( coiffeur) van de " Macrons " per jaar de 60.000 euro overschrijdt. Dan weet je wel hoe Macron geen enkel gevoel heeft wat leeft bij de " gewone " bevolking.
  • guido Bervoets

    2 jaar geleden
    De tijd dat de winnaar het alleenrecht krijgt om het land te besturen is voorbij in Frankrijk. En op zich is dat een goede zaak.En mensen die liever thuisblijven en niet gaan stemmen hebben achteraf ook geen recht van klagen.
  • guido Bervoets

    2 jaar geleden
    Daniel Van Buggenhout U vergist zich grandioos, want de linksen hebben het nu in Frankrijk praktisch voor het zeggen en Macron zal met hen zwaar rekening moeten houden.
  • Christine Laevers

    2 jaar geleden
    Anatole Bettencourt : Frankrijk is de grote stad niet. Ik slaap hier met de deur open zonder alarmysteem. Ik ben trouwens de sleutel van mijn deur kwijt. Het grapje hier onder de Belgen is : 'vergeet uwen fiets niet op slot te doen.' Frankrijk is een groot land qua opp. met felle contrasten. De Fransen zijn klagers. Dat zeggen ze van zichzelf. Begin als president maar eens iedereen content te stellen. Macron in zijn vorig mandaat heeft dat uiteindelijk nog zo slecht niet gedaan, vind ik.