Afghaanse vluchtelingen in een vluchtelingenkamp in Pakistan
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

VN waarschuwt: 350 miljoen mensen uit 82 landen lijden acute honger door oorlog in Oekraïne en pandemie

De coronapandemie en de oorlog in Oekraïne hebben de honger in de wereld drastisch doen toenemen. Bovendien wordt het voedselrantsoen voor vluchtelingen door een gebrek aan financiële middelen verder ingeperkt, waarschuwt het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (WFP) op Wereldvluchtelingendag.

Uit cijfers van het VN-Wereldvoedselprogramma (WFP) blijkt dat 345 miljoen mensen uit 82 landen "acuut honger" lijden. Twee jaar geleden, voor de start van de pandemie en de oorlog in Oekraïne, waren dat er 200 miljoen minder.

De humanitaire organisatie wijst vooral naar de Russische invasie, de blokkade door Rusland van de Oekraïense havens en de enorme prijsstijging voor graan op de wereldmarkt die dat met zich meebrengt. Veel arme landen zullen hierdoor niet zoals gepland van voedsel voorzien kunnen worden.

"We staan voor de ergste humanitaire crisis sinds de Tweede Wereldoorlog", aldus Martin Frick van het WFP. "Er bestaat een zeer reëel gevaar dat het wereldwijde tekort aan voedsel binnenkort de capaciteit van het WFP - en van welke andere organisatie ook - te boven zullen gaan", waarschuwt de VN-organisatie. 

Vluchtelingen getroffen door beperkte financiering

Naar aanleiding van Wereldvluchtelingendag, wijst het WFP op de zware gevolgen voor vluchtelingen van deze voedselcrisis. Ernstige financieringsproblemen hebben het WFP gedwongen om de voedselvoorziening voor vluchtelingen met de helft te beperken. Vluchtelingen in Ethiopië, Kenia, Zuid-Soedan en Oeganda worden hierbij het zwaarst getroffen.

Ook in West-Afrika, waar de honger in tien jaar tijd een recordhoogte heeft bereikt, speelt zich een gelijkaardig scenario af.  Vluchtelingen in Burkina Faso, Kameroen, Tsjaad, Mali, Mauritanië en Niger worden geconfronteerd met aanzienlijk verminderde voedselvoorzieningen.

WFP-topman David Beasley wijst erop dat zijn organisatie daardoor "hartbrekende keuzes" moet maken. "Zonder dringende nieuwe fondsen om vluchtelingen te steunen, zullen velen die uithongering riskeren gedwongen worden om het met hun leven te betalen", klinkt het.

Meest gelezen