© Jan Van der Perre

Vier meter hoge vulva in Stadsfeestzaal zet bekkenbodemproblemen in de kijker: “Ook jonge vrouwen hebben er last van”

Shoppers keken maandagochtend vreemd op wanneer twee mannen een vier meter hoge vulva opstelden te midden van de Stadsfeestzaal. Geen feministisch abstract kunstwerk, wel een installatie voor de Wereld Continentie Week. “Bekkenbodemproblemen lijken alleen voor mama’s en oudere vrouwen weggelegd, maar ze komen vaker voor dan je denkt”, zegt pre- en postnataal fitness specialist Céline Janssens (34).

Tess Jacobs

Een groepje scholieren passeert en grinnikt. Het is dan ook een gek gezicht. “Een beetje naar links”, zegt een van de werkmannen die de montage van een vier meter hoge vulva superviseert. De installatie is een actie van femtechmerk Elvie voor de Wereld Continentie Week. Want hoewel bekkenbodemproblemen niet gevaarlijk zijn, zijn ze wel heel lastig. Maar liefst 60% van de Belgische vrouwen kampt ermee. Een op de twee vrouwen lijdt aan urineverlies bij het lachen, niezen of hoesten na zwangerschap. Een passante spreekt meteen het PR-team aan. “Mijn dochter heeft er al een tijdje last van, maar ze durft er niet over te spreken”, geeft ze toe.

Volgens recente cijfers van iVOX vindt de helft van de Belgische vrouwen bekkenbodemproblemen normaal. Een op de drie is zelfs niet vertrouwd met de ligging en de functie ervan. “En daarbovenop is de schaamte ook nog eens groot”, vertelt pre- en postnataal fitness specialist Céline Janssens. “Moeilijkheden worden nog altijd geassocieerd met mama’s of oudere dames. Maar ook jonge, gespannen vrouwen kunnen er last van hebben.”

Het femtechbedrijf Envie bracht daarom een bekkenbodem trainer op de markt mét app, die je oefeningen trackt en beoordeelt. Janssens drukt erop dat het belangrijk is om de spieren juist te leren gebruiken. “Vaak gaan vrouwen kegeloefeningen doen aan ieder stoplicht. Maar overdaad is ook niet goed. Een te gespannen bekkenbodem brengt evenveel ongemak met zich mee als een te zwakke”, waarschuwt Céline. Zelf is ze fervent crossfitter en moest ze na haar zwangerschap leren om haar bekkenbodem niet overmatig onder druk te zetten tijdens het sporten. Voor jonge, gespannen vrouwen heeft Janssens alvast een gouden tip. “Met mediteren kom je al een heel eind”, klinkt het.

Ook de juiste benamingen werden later aangebracht. © Rani Huttener

www.elvie.com

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER