Videospeler inladen...

Na de onderzoekscommissie over probleemcrèches: welke conclusies en ingrepen mogen we nu verwachten?   

Nu de onderzoekscommissie over de wantoestanden in de kinderopvang na twee maanden is afgerond, rest de vraag welke conclusies de parlementsleden zullen trekken. VRT NWS-journalist Anne Vanrenterghem, die de hele onderzoekscommissie volgde, analyseerde in "Laat" wat ze daar hoorde en zag.

Het begon allemaal met 't Sloeberhuisje in Mariakerke in Gent. Daar is een baby van 6 maanden omgekomen. De doodsoorzaak bleek later het shakenbabysyndroom te zijn. Het kleine meisje was door elkaar geschud. "Vermoedelijk door de vader van de uitbaatster", zegt VRT NWS-journaliste Anne Vanrenterghem in "Laat". 

Daarna zijn er nog meer crèches opgedoken waar er problemen zijn. “Het ene verhaal na het andere bleef maar komen", zegt Anne Vanrenterghem. "Uit onderzoeken die het gerecht de afgelopen 5 jaar heeft gedaan met een link naar een kinderopvang blijkt dat er de voorbije 5 jaar 14 baby’s overleden zijn. Bij 24 kindjes werd een hersenletsel of schedeltrauma vastgesteld. Dat is een opvallend cijfer." Redenen genoeg dus om een Vlaamse onderzoekscommissie op poten te zetten.

Bekijk hieronder wie er moest verschijnen voor die onderzoekscommissie:

Videospeler inladen...

"Geen goed overzicht"

Voormalig minister van Welzijn, Wouter Beke (CD&V) moest gisteren, tijdens de laatste zitting van de onderzoekscommissie, verschijnen. "Zijn kernboodschap was: ik weet dat het niet altijd oké is gegaan, maar ik heb ingegrepen toen ik die alarmsignalen hoorde. Ik heb draaiboeken laten opstellen, ik heb gepraat met mijn administratie en gezegd dat ze er iets aan moesten doen." Dat hij geen goed overzicht had van de probleemcrèches is vaak teruggekomen. 

Na 't Sloeberhuisje heeft ex- minister Beke aan de administratie een overzicht van probleemcrèches gevraagd. Maar dat overzicht kwam niet gemakkelijk, tot zijn grote frustratie:

Videospeler inladen...

"Niet voldoende bewijs"

De topvrouw van het Agentschap Opgroeien, Katrien Verhegge, zegt daarbij dat ze de procedures die ze kennen, hebben gevolgd. "Ze zei dat het niet gemakkelijk was om in te grijpen, omdat ze vaak bewijzen nodig hebben om kordaat te kunnen ingrijpen." Voldoende bewijs zou dan willen zeggen dat ze kunnen vaststellen dat een kindje gewond is geraakt en dat dat te maken heeft met wat er in die crèche gebeurt.

De topvrouw van het Agentschap Opgroeien, Katrien Verhegge, zei dat ze enkel kan ingrijpen als er heel duidelijke indicaties zijn:

Videospeler inladen...

Verhegge geeft aan dat ze vaak heel voorzichtig moest zijn, omdat het moeilijk is voor veel mensen als je onmiddellijk een crèche sluit. "Die balans was moeilijk. Maar je merkt wel dat er de voorbije jaren duidelijk meer had moeten gebeuren", stelt Vanrenterghem.

Wat brengt het eindrapport?

Het parlement neemt nu 2 weken de tijd om een eindrapport te schrijven. Beke is intussen al opgestapt. Maar wat mogen we nog verwachten? "In het algemeen zal dat rapport benadrukken dat het echt nodig is om informatie samen te leggen, waardoor er 1 dossier is van een crèche, zodat je met 1 druk op de knop kunt zien wat daar allemaal gebeurd is", zegt Vanrenterghem. "Gek genoeg bestaat dat nog niet. Zo kom je ook tot lijsten van probleemcrèches."

Hier en daar wordt ook de positie van de topvrouw van het Agentschap Opgroeien in vraag gesteld. "Ook de nieuwe minister van Welzijn zei dat ze wilde afwachten welk verhaal zij in de onderzoekscommissie zou vertellen. Maar de meeste parlementsleden die ik zag, bleken nadien toch niet helemaal overtuigd van haar verhaal."

"De positie van de topvrouw van het Agentschap Opgroeien wordt in vraag gesteld." Bekijk hieronder wat Anne Vanrenterghem van het eindrapport verwacht:

Videospeler inladen...

Bekijk hier het volledige gesprek in "Laat":

Videospeler inladen...

Meest gelezen