Weer meer dan 1.000 covidpatiënten, aantal nieuwe besmettingen stijgt met bijna 50 procent

Themabeeld: er worden weer meer covidpatiënten opgenomen in de ziekenhuizen. © Andre Alves

In de Belgische ziekenhuizen is het aantal covidpatiënten weer gestegen tot boven de 1.000. Dat blijkt dinsdagochtend uit gegevens van gezondheidsinstituut Sciensano.

adb/blg

In de Belgische ziekenhuizen liggen momenteel 1.022 mensen met covid-19. In een week tijd is hun aantal met 15 procent gestegen. Van die patiënten hebben er 58 intensieve verzorging nodig, een daling met 6 procent.

De afgelopen zeven dagen kwamen dagelijks gemiddeld 75,6 coronapatiënten in het ziekenhuis terecht. Dat cijfer is een kwart gestegen in vergelijking met de voorgaande week.

In de week vanaf 11 tot en met 17 juni namen de nieuwe vastgestelde besmettingen met bijna de helft toe tot gemiddeld 2.756 per dag. De positiviteitsratio is opgelopen tot 25,3 procent: ruim een kwart van wie een coronatest afneemt, blijkt besmet te zijn. En er is een leeftijdscategorie die eruit springt.

‘De coronacijfers stijgen in elke leeftijdscategorie’, zegt biostatisticus Geert Molenberghs (KU Leuven/UHasselt). ‘Maar bij de 40- tot 65-jarigen ligt de positiviteitsratio op dit moment het hoogst van allemaal, volop bij de werkende bevolking dus.’

De reden daarvoor? ‘Corona golft door de leeftijdscategorieën’, zegt Molenberghs. ‘Zo zagen we in het najaar van 2020 de hoogste incidentie bij de 18- tot 25-jarigen en vorig jaar bij de lagereschoolkinderen. Nu valt de stijging in de scholen goed mee en dat is ergens ook logisch: bij de jongeren waren er veel besmettingen met de deltavariant, die doorgaans zwaarder waren. En wie al een ernstige infectie doormaakte, heeft doorgaans wat minder kans om er opnieuw een door te maken.’

Het aantal overlijdens beweegt zich overigens wel nog in dalende lijn. In de week van 11 tot en met 17 juni vielen dagelijks gemiddeld nog 5,3 doden door covid-19, een daling met 16 procent.