5G-veiling is afgelopen: dit wordt de vierde telecomoperator van ons land

Naast Telenet, Proximus en Orange wordt Citymesh de vierde speler op de Belgische telecommarkt. Het Brugse bedrijf, onderdeel van de Limburgse IT-groep Cegeka, haalde daarvoor de nodige frequenties binnen op de 5G-veiling van de overheid. “Dit zet de deur op een kier voor lagere telecomprijzen in ons land”, reageert minister van Telecom Petra De Sutter (Groen) tevreden.

mtm

“De voornaamste fase van de radiospectrumveiling (het 5G-spectrum voor supersnel mobiel internet, red.) werd beëindigd met een opbrengst van ruim 1,2 miljard euro”, zo meldt het BIPT dinsdagochtend in een persbericht. “Vijf operatoren (Citymesh, NRB, Orange, Proximus en Telenet, red.) namen deel aan de veiling en konden elk een deel van het radiospectrum verwerven waarmee ze het mobiele telecomlandschap in ons land zullen bepalen voor de komende twintig jaar.”

LEES OOK. Telenet, Proximus en Orange hebben er een concurrent bij: wat zijn de plannen van Citymesh? En gaan de telecomtarieven nu zakken?

Van de nieuwkomers heeft alleen Citymesh de optie gelicht om – mits een betaling van ruim 83 miljoen euro – te kunnen beschikken over een spectrumpakket dat toereikend is om de hele Belgische markt te betreden. Het West-Vlaamse bedrijf deed dat samen met Digi, een grote Europese telecomspeler die onder meer al in Italië, Spanje, Portugal en Roemenië actief is. Samen starten ze nu een joint venture om een gezamenlijke 4G/5G-infrastructuur uit te bouwen waarbij Citymesh zich op de zakelijke markt zal focussen en Digi op de consumentenmarkt.

“Hoge kwaliteit aan betaalbare prijzen”

Wat hun specifieke plannen zijn, wordt later pas bekendgemaakt. “Maar we zijn ervan overtuigd dat we snel het netwerk en diensten van hoge kwaliteit kunnen aanbieden aan zeer betaalbare prijzen”, zegt Valentin Popoviciu, vicevoorzitter van Digi.

“Ons doel is om het beste, meest performante 4G/5G-netwerk in het land te bouwen. Doordat we vertrekken van een wit blad, hebben we de mogelijkheid om vanaf de start gebruik te maken van de technologische vooruitgang van 5G en kunnen we de uitrol optimaal plannen”, zegt Mitch De Geest, CEO van Citymesh.

“Daarnaast is het ook onze ambitie om een totaal vernieuwend telecomaanbod voor de bedrijfsmarkt te realiseren”, vervolgt De Geest. “Van eenvoudige mobiele abonnementen tot complexe private netwerken. Met de mogelijkheden die 5G ons biedt, zijn er tal van opportuniteiten voor een speler met een focus op industriële telecom.”

Citymesh-CEO Mitch De Geest. ©  if

“Deur op kier voor lagere telecomprijzen”

Volgens minister van Telecommunicatie Petra De Sutter (Groen) zijn de nieuwe spelers in het telecomlandschap een goede zaak voor de consument. “Meer concurrentie kan de sleutel zijn naar lagere telecomtarieven. De prijzen in België om te surfen op het internet, telefoneren en tv-kijken zijn nu bij de hoogste van Europa”, klinkt het dinsdag in een persbericht.

In totaal bracht de 5G-veiling de federale overheid zowat 1,2 miljard euro op, een stuk meer dan de verwachte 800 miljoen. “De extra inkomsten kunnen we gebruiken om een digitale inhaalbeweging te maken”, aldus De Sutter. “België bungelt in Europa nu nog achteraan als het gaat over 5G. We gebruiken een deel van de inkomsten om deze achterstand met de buurlanden in te halen door 5G-toepassingen te subsidiëren. Op die manier versnellen we de uitrol en stimuleren we technologische innovatie in België.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen