Alexander De Croo over IS-vrouwen en kinderen: “Veiliger om de moeders en kinderen terug te halen”

 ©  BELGA

“De analyse van OCAD is dat het veel veiliger is om de moeders en kinderen naar hier te brengen, dan ze daar te laten en er geen controle over te hebben.” Dat heeft premier Alexander De Croo dinsdag in De Ochtend op Radio 1 gezegd over de repatriëring afgelopen nacht van Belgische IS-vrouwen en kinderen uit kampen in Syrië.

lto
Bron: BELGA

Bij de missie van afgelopen nacht werden zes vrouwen en zestien kinderen naar ons land overgebracht. De vrouwen gaan rechtstreeks naar de gevangenis wegens hun banden met IS. De kinderen, die allemaal jonger zijn dan 12 jaar, worden opgevangen door het Jeugdparket. 

Premier De Croo verdedigde dinsdag de keuze om de kinderen en moeders over te brengen naar ons land. “Het gaat over kinderen die geen enkele fout hebben ten opzichte van de zeer foute keuzes die hun ouders gemaakt hebben. Onze prioriteit is altijd geweest om die kinderen terug te halen. Die kinderen zaten daar in zeer slechte omstandigheden, met een zeer groot risico om blootgesteld te worden aan extremisme, brainwashing enzovoort. (...) Wij willen die kinderen een toekomst geven.”

LEES OOK. België haalde vannacht 6 vrouwen en 16 kinderen terug uit IS-gebied (+)

Opvolging

De premier voegt daar aan toe dat de moeders nu reeds in de gevangenis zitten en van zeer nabij worden opgevolgd. “De analyse van het OCAD is dat het veel veiliger is om hen naar hier te brengen dan hen daar te laten en er geen controle over te hebben”, zegt De Croo. “Van sommige vrouwen hebben rechters geoordeeld dat ze geen acuut gevaar meer zijn voor de maatschappij. Ook als ze niet meer in de gevangenis zitten. Maar het is niet omdat ze niet meer in de gevangenis zitten, dat ze niet meer opgevolgd worden. (...) Het is een heel bewuste keuze en gedetailleerde analyse geweest om die kinderen en vrouwen terug te brengen.”

Op eigen houtje

Ook het OCAD verdedigt die repatriëring. “De situatie in de kampen Al Hol en Al Roj is instabiel en ontsnappingen zijn niet uitgesloten. Als een individu van de radar van de veiligheidsdiensten zou verdwijnen, dan zijn de veiligheidsrisico’s, zeker op termijn, veel groter. Dankzij deze actie hebben we meer controle.”

“In totaal zijn er sinds het uitbreken van het conflict al een veertigtal kinderen teruggekeerd”, zegt het OCAD. “Zij werden opgevangen door de bevoegde diensten, en op basis van de informatie waarover het OCAD beschikt, gaat het met de meeste van deze kinderen de goede kant uit.”

Naast de twaalf moeders die gerepatrieerd werden, zijn er ook een aantal op eigen houtje teruggekeerd. “De meerderheid van die vrouwen is reeds veroordeeld in ons land, een minderheid moet nog worden berecht”, gaat het OCAD verder. “Bij hun terugkeer, tijdens en na hun periode in de gevangenis, zullen ze nauwlettend worden opgevolgd. Het OCAD heeft voor elk van hen een individuele dreigingsanalyse. Die laat toe om een gerichte aanpak te organiseren, en wordt permanent actueel gehouden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen