Plots is daar een nieuwe mobiele operator voor consumenten: Belgisch-Roemeens onderonsje daagt grote namen uit

DIGI wordt de nieuwe, volwaardige mobiele telecomoperator voor consumenten in ons land. Dat blijkt na de veiling van de Belgische 5G-frequenties. Het bedrijf is een verrassend samenwerkingsverband tussen de Belgische telecomspecialist Citymesh en het Roemeense Digi Communications. 

Het belangrijkste deel van de veiling van 5G-frequenties in ons land is afgerond. De overheid verkocht in die veiling het nodige radiospectrum om supersnelle mobiele netwerken van de vijfde generatie - "5G" dus - mogelijk te maken. 

Alle bekende Belgische mobiele telecomspelers deden mee, maar de biedstrijd leverde uiteindelijk ook een verrassing op: er komt voor het eerst in 24 jaar een nieuwe, volwaardige telecomoperator met een eigen netwerk bij voor particulieren. "DIGI", dat nu als "Citymesh Mobile NV" al telecomdiensten aanbiedt voor bedrijven,  is een joint venture tussen het Belgische Citymesh en het Roemeense Digi Communications. Beide spelers hebben de ambitie om samen op relatief korte termijn een nationaal mobiel netwerk uit te bouwen met duizenden antennes.

CEO van Citymesh, Mitch De Geest: "Wij gaan samen met Digi een vrij interessant telecomaanbod doen"

Videospeler inladen...

"Betaalbare prijzen"

Citymesh is een Brugse telecomspecialist die sinds anderhalf jaar in handen is van het Hasseltse informaticadienstenbedrijf Cegeka. De firma was al langer een mobiele operator, maar was enkel actief op de bedrijfsmarkt, waar het private netwerken op poten zet.

Voor de nieuwe veiling van frequenties heeft het de handen in elkaar geslagen met Digi, dat ook al actief is als uitdager op de mobiele telecommarkt in onder meer Roemenië, Italië, Spanje en Portugal. Binnen het samenwerkingsverband zal Citymesh zich blijven richten op de bedrijfsmarkt, terwijl Digi het consumentenluik zal uitbouwen. 

"We zijn ervan overtuigd dat we snel het netwerk en diensten van hoge kwaliteit kunnen aanbieden aan zeer betaalbare prijzen", reageert Valentin Popoviciu, vice-president van Digi, alvast ambitieus in een persmededeling. "Het wordt in eerste instantie een mobiel data- en telefonie-abonnement", zegt Citymesh-oprichter Mitch De Geest aan VRT NWS. "Maar later zullen we bekijken of we ook een bekabeld abonnement kunnen aanbieden. Onze focus ligt nu eerst op de uitbouw van het netwerk. Vanaf 2023 zullen we kijken wanneer we echt kunnen lanceren."

Als Citymesh de markt betreedt, zou het kunnen dat de prijzen - die in ons land op Europees niveau aan de hoge kant zijn - naar beneden gaan, zegt minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter (Groen). "We hebben natuurlijk wel heel goede netwerken: snelheid, weinig witte zones. Maar een vierde speler zal wellicht ook een effect hebben op de prijs en dat is goed nieuws voor de consument."

Meer dan verwacht

"De weg ligt nu open om snel 5G in ons land te ontplooien", stelt De Sutter. "Dat is belangrijk voor bedrijven en de industrie, maar wellicht zullen ook consumenten al vrij snel 4G door 5G zien vervangen. Dat is goed, want we hadden op dat vlak een achterstand."

In totaal heeft de veiling uiteindelijk 1,2 miljard euro opgebracht, zo meldt telecomregulator BIPT nog. Naast Citymesh namen ook Proximus, Orange, Telenet en het Waalse NRB deel. Elk konden ze een deel van het nodige radiospectrum kopen. 

De opbrengst is een stevige meevaller voor de overheid, want ze is veel groter dan verwacht. Vooraf was er gerekend op een kleine 800 miljoen euro.

BEKIJK - Onze reporter Steven Rombaut geeft meer uitleg over de komst van 5G en van de nieuwe telecomoperator:

Videospeler inladen...

Meest gelezen