Belgische 'soldaat van Odin': "Wij zijn niet extreemrechts, wij zijn geen racisten"

© AP

De Staatsveiligheid en de militaire inlichtingendienst ADIV hebben al sinds begin dit jaar de Belgische afdeling van ‘Soldiers of Odin’ in het vizier, melden Het Belang van Limburg en Knack. Enerzijds omdat het om een extreemrechtse groepering gaat met internationale vertakkingen, anderzijds omdat er minstens vier actieve militairen lid zijn.

mtm

LEES OOK. ‘Soldiers of Odin’ jagen op asielzoekers die zich misdragen

"Onze waarden verdedigen"

Soldiers of Odin werd in oktober 2015 in het Finse stadje Kemi opgericht door neonazi Mika Ranta (27), als "antwoord" op de Europese vluchtelingencrisis. Intussen heeft de organisatie tal van afdelingen in andere landen als Noorwegen, Zweden, de Verenigde Staten, Canada en Estland. Sinds januari is er ook een 'chapter' (zo worden de lokale afdelingen genoemd) in België. De 'soldaten' - steevast gekleed in zwarte hoody's met een Viking op afgebeeld - willen naar eigen zeggen de westerse waarden verdedigen en zien zichzelf als het verlengstuk van de politie op straat.

De Belgische 'soldaten' zijn naar eigen zeggen met een dertigtal vaste leden, volgens Staatsveiligheid gaat het om de helft. Hun Facebookpagina heeft meer dan 2.000 'vind-ik-leuks' en de supportgroep op de sociaalnetwerksite telt bijna 600 leden.

Hoewel hun oprichter bekendstaat als neonazi, ontkennen de 'soldaten' dat ze een extreemrechtse groepering zijn. "Bij ons vind je geen hakenkruizen of andere nazisymbolen", zegt David B., de 32-jarige oprichter van de Belgische 'Soldaten van Odin' waar Knack mee kon spreken. "Zijn we er gelukkig mee dat er zo veel asielcentra zijn en dat het om open centra gaat? Niet echt. Maar dat geldt voor veel Belgen. Maakt ons dat extreemrechts? Nee. Maakt ons dat racistisch? Nog minder."

"Goede doelen"

De meeste chapters patrouilleren als burgerwacht door de straten, in België is dat (voorlopig) niet het geval. "Zowat overal ter wereld zijn burgerwachten wettelijk, maar niet in België", zegt David B. "Aangezien we toch iets willen doen voor onze medemens, houden we ons bezig met goede doelen. We focussen ons op de eigen bevolking. Zo hebben we een alleenstaande vrouw helpen verhuizen en willen we lunchpakketten voor Brusselse daklozen gaan uitdelen. Tijdens manifestaties tegen vluchtelingen zal je ons niet zien met onze hoody's, al kan ik individuele leden niet verbieden om ernaartoe te gaan."

De Soldaten vormen dan ook "geen getrainde privémilitie", aldus B. "We hebben een aantal leden dat een gevechtssport beoefent of onderricht. Maar we gaan ons niet klaarstomen voor een gevecht. Dat is niet aan de orde."

"Gevaarlijk"

Door de Staatsveiligheid worden de 'soldaten' wel als extreemrechts én gevaarlijk beschouwd. "Ze hebben nog geen geweld gepleegd. Maar ze kunnen op een gegeven moment wel een risico vormen - waarschijnlijk veeleer op individueel niveau dan als groepering. Sommige leden staan bij ons immers bekend om hun gewelddadig verleden, ook al hebben ze geen strafblad."

Onder de leden bevinden zich ook vier Belgische militairen. Zij werden op het matje geroepen door hun oversten.

Naast de Soldiers of Odin volgen de inlichtingendiensten ook twee andere, afgeleide organisaties: de Sons of Odin Antwerpen en de Strijders van Thor.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen