Stad Antwerpen koopt grond voor campus voor buitengewoon onderwijs in Hoboken: 280 nieuwe plaatsen

Stad Antwerpen koopt grond aan om een campus buitengewoon onderwijs te bouwen in de Stuivenbergwijk in Hoboken.  De campus zal 280 plaatsen opleveren: 140 voor het basisonderwijs en 140 voor het secundair onderwijs. "We lossen hiermee niet de problemen op, maar elk plekje telt", zegt schepen voor onderwijs Jinnih Beels (Vooruit). 

De stad Antwerpen koopt grond aan in de sociale woonwijk Stuivenberg. Daar komt een nieuwe campus voor buitengewoon onderwijs met 280 extra plaatsen. Het gaat om 140 plaatsen in het buitengewoon basisonderwijs en 140 in het secundair onderwijs. 

Hoe broodnodig die plekken zijn, werd recent nog maar eens duidelijk na een rapport van Meld je aan Antwerpen, dat de aanmeldingen voor volgend schooljaar bundelt. 533 kinderen wachten momenteel nog op een plek in het buitengewoon basisonderwijs, of 58% van alle aanvragen. In het buitengewoon secundair onderwijs staat nog 43% van de aanvragen op de wachtlijst.  Onderwijsschepen Jinnih Beels erkent de problematiek. "We lossen hier niet de huidige capaciteitsproblemen mee op. Maar elk plekje telt. We werken aan oplossingen op korte en lange termijn, zoals deze aankoop. Toegegeven botsen we als stad wel op onze limieten. De crisis wordt elk jaar groter." 

Toegegeven: als stad botsen we op onze limieten en de crisis wordt elk jaar groter
Antwerps schepen voor Onderwijs Jinnih Beels (Vooruit)

Naast de school heeft Woonhaven nog plannen voor nieuwe seniorenflats en huurappartementen op de site. "We kunnen dat mooie woonproject in de groene tuinwijk van Hoboken combineren met bijkomende capaciteit in het buitengewoon onderwijs. Zo'n kans konden we niet laten liggen", benadrukt schepen voor wonen Els van Doesburg (N-VA).

Concreet zullen voor het project vier verouderde woontorens aan de Rector Vermeylenlaan afgebroken worden. Stad Antwerpen bekijkt nu verder hoe de campus gerealiseerd kan worden. Ondertussen biedt ze ook extra ondersteuning aan reguliere scholen om hen te steunen bij het opvangen van leerlingen met specifieke zorgbehoeftes. 

Meest gelezen