Buschauffeur van De Lijn krijgt klap van reiziger in Zaventem: "Aantal gevallen van agressie neemt toe"

In Zaventem heeft een buschauffeur van De Lijn een klap gekregen van een reiziger. De chauffeur moest voor verzorging naar het ziekenhuis. Er zou een discussie geweest zijn over het betalen van een rit, de politie werd erbij gehaald. De Lijn ziet het aantal gevallen van agressie tegen chauffeurs toenemen.

Vanmorgen was er een incident op een bus van De Lijn ter hoogte van de Grote Daalstraat in Zaventem. De buschauffeur zou door een reiziger in zijn gezicht zijn geslagen. “Uit de eerste verklaringen blijkt dat er een dispuut is ontstaan over het betalen van de rit”, zegt woordvoerster Ellen Vanderpoel van de lokale politie Zaventem. “De chauffeur heeft daarbij een slag gekregen in zijn gezicht. Hij is naar het ziekenhuis gegaan voor verdere verzorging.”

Nog volgens de woordvoerster zou er gespuwd zijn, maar zijn de verklaringen daarover tegenstrijdig. “Het is niet duidelijk of en wie er gespuwd heeft, de chauffeur of de reiziger? Er zullen alleszins processen-verbaal opgesteld worden.” De andere reizigers op de bus konden na het incident hun weg verderzetten met een andere bus. 

We zien het aantal gevallen van agressie jammer genoeg toenemen, het is een maatschappelijk probleem
Ine Pieters, woordvoerder De Lijn

Bij De Lijn zien ze het aantal gevallen van agressie tegen chauffeurs toenemen. Zo werden er in 2020 3451 gevallen van agressie gemeld door chauffeurs of controleurs van De Lijn. Vorig jaar waren dat er al 5935. "Helaas klopt dat en zien we de agressie toenemen", zegt Ine Pieters van De Lijn. "Maar dat is niet enkel bij De Lijn, het is een maatschappelijk probleem. We horen veel gevallen van agressie in het publieke domein, bijvoorbeeld bij sportwedstrijden."

Actieplan

De Lijn heeft een actieplan en leidt haar medewerkers op om met agressie om te gaan of te voorkomen. "Wie betrokken is bij een agressiegeval, krijgt ook ondersteuning. Er is ook de inzet van onze controleurs en daarnaast werken wij ook samen met de politie en stadswachten. Op heel wat bussen zijn er ook camera's om achteraf de beelden te kunnen bekijken en de daders te kunnen identificeren", aldus Ine Pieters.

Meest gelezen