©  AFP

Grootschalige poging van Kyiv om Slangeneiland te heroveren is mislukt, zegt Moskou

Rusland heeft een “waanzinnige” poging van Oekraïense soldaten om Slangeneiland te heroveren, neergeslagen. Dat zegt althans Moskou dinsdag. Slangeneiland is een klein eilandje voor de kust van Odessa dat strategisch belangrijk is voor de controle van het westelijke deel van de Zwarte Zee.

Bron: BELGA

Het eilandje, niet meer dan een rots van ongeveer twee voetbalvelden groot, kwam bij het begin van het Russische offensief in Oekraïne, in handen van de Russen. Sindsdien zouden er al verschillende pogingen zijn ondernomen door de Oekraïners om de controle te heroveren, maar zonder succes. 

De aanval van maandag was groter dan ooit, blijkt uit de verklaringen van de woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie. “Maandag 20 juni om 5 uur ’s ochtends heeft Kyiv een nieuwe, waanzinnige poging gedaan om bezit te nemen van Slangeneiland. De Oekraïense strijdkrachten waren van plan om massale luchtbombardementen uit te voeren (...) alvorens aan land te gaan”. Volgens de woordvoerder werden hierbij vijftien aanvals- en verkenningsdrones ingezet en werd er met raketwerpers geschoten op het eiland. Maar de Russen konden de projectielen onderscheppen dankzij hun antiraketsysteem, klinkt het. Dertien drones werden neergehaald, “waardoor de vijand niet op het eiland kon gaan”. 

Volgens de woordvoerder detecteerde de Russische radar ook een Amerikaanse observatiedrone van het type RQ-4 Global Hawk.

Na de mislukte aanval zou het Oekraïense leger de aanval ingezet hebben op boorplatformen in de Zwarte Zee, klinkt het nog. Dinsdag stond één van die platformen bij de Krim nog steeds in brand. Zeven personen zijn vermist.

LEES OOK. Russen gebruiken onwettige wapens in Oekraïne: “Wrede relieken uit de Koude Oorlog”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER