KU Leuven heeft nieuw doop- en welkomstcharter klaar

De KU Leuven is klaar met een nieuw doop- en welkomstcharter voor studentenorganisaties, zo heeft de universiteit bekendgemaakt. Alle studentenclubs en -kringen wordt nu gevraagd om het charter te ondertekenen.

In het nieuwe charter, dat een twaalftal pagina's telt, staan vier principes centraal: verantwoordelijkheid, respect, veiligheid en verbinding. De tekst voorziet bijvoorbeeld dat er voor alle doopactiviteiten een hoofdverantwoordelijke, EHBO-verantwoordelijke en een controlepersoon wordt aangesteld. Persoonlijke grenzen van een student moeten altijd gerespecteerd worden, stelt het document, ook op vlak van alcoholgebruik. 

Alle activiteiten binnen een doop moeten ook op voorhand worden gemeld via een activiteitenkalender. Daarbij moet een draaiboek worden opgemaakt, waarin alle verantwoordelijken, opdrachten, locaties en gebruikte producten worden beschreven. Een commissie toetst dat af met de studentenorganisatie en kijkt erop toe dat de gemaakte afspraken worden nageleefd. 

"Breed gedragen project"

De universiteit gaat ervan uit dat alle studentenorganisaties het document zullen ondertekenen. "Het is een breed gedragen project geweest, waarin iedereen via verschillende sessies gehoord is kunnen worden. Alle kringen en clubs, en ook de stad en politie, zijn betrokken geweest. We hebben er goede hoop in dat iedereen er zich achter zal scharen."

Het charter zal normaal gezien vanaf volgend academiejaar voor het eerst van toepassing zijn. Daarna is het de bedoeling dat de verschillende partners minstens tweemaal per jaar samenkomen om het document te evalueren. Indien nodig kan het dus worden aangepast in de toekomst. 

Afgelopen academiejaar werd ook al de schachtenverkoop aan de KU Leuven verboden.

Meest gelezen