Tata Steel kocht grote lading Russische kolen ondanks oorlog in Oekraïne

De Indiase staalreus Tata Steel importeerde in de tweede helft van mei ongeveer 75.000 ton kolen uit Rusland, weken na de belofte van het bedrijf om geen zaken meer te doen met het land. 

Tata Steel had in april gezegd dat het voor al zijn productievestigingen in India, het Verenigd Koninkrijk en Nederland alternatieve grondstoffen had aangekocht, om niet langer afhankelijk te zijn van Rusland. Desondanks ontving de staalproducent in mei ongeveer 75.000 ton Russische kolen, gebruikt bij de productie van staal, vanuit de Russische haven Vanino. Daarvan werd 42.000 ton verscheept naar Paradip en 32.500 ton naar Haldia, twee havens in India.

Een woordvoerder van Tata Steel zei in een reactie dat de deal om steenkool uit Rusland te importeren was gesloten voordat het bedrijf aankondigde de zakelijke banden met het land te verbreken. “Er is geen andere aankoop van steenkool door Tata Steel uit Rusland geweest na de aankondiging”, aldus een woordvoerder in een reactie aan persbureau Reuters.

Kortingen van 25 tot 30 procent

Terwijl Rusland geconfronteerd wordt met strenge westerse sancties, heeft India zich vooralsnog onthouden om de acties van het Kremlin in Oekraïne te veroordelen. Het land heeft de afgelopen weken veel Russische steenkool aangekocht, omdat Russische handelaars kortingen van 25 tot 30 procent bieden. 

Het leidde volgens bronnen binnen Reuters tot enorme bulkaankopen van kolen. De grootste bestellingen bleken voornamelijk afkomstig van Indiase cement- en staalbedrijven en handelaren.

“De Russische handelaars zijn liberaal geweest met betalingsroutes en accepteren betalingen in Indiase roepie en dirham uit de Verenigde Arabische Emiraten”, zei een bron tegen Reuters. “De kortingen zijn aantrekkelijk en de trend van een toegenomen aankoop van Russische kolen zal zich dan ook zeker voortzetten”.

De westerse sancties hebben er ook voor gezorgd dat de prijzen van Russische olie flink daalden. Dat bood Indiase raffinaderijen, die vanwege de hoge vrachtkosten zelden Russische olie kochten, de kans om laaggeprijsde olie op te pikken. Onderwijl profiteerde ook China van de spotprijzen. De olie-import van het land is in mei gestegen met 55 procent in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar.

Uitstoot van gevaarlijke stoffen

Tata Steel ligt in Nederland al enige tijd onder vuur en wordt strafrechtelijk onderzocht, in verband met de uitstoot van gevaarlijke stoffen. Het Nederlandse Openbaar Ministerie gaat onderzoeken of de vestiging in IJmuiden opzettelijk gehandeld heeft. Volgens het ministerie is het aannemelijk dat de staalfabriek bewust de bodem, lucht of oppervlaktewater heeft bevuild, met een mogelijk gevaar voor de volksgezondheid.

(evb)

Meer