Rusty Bowers, Brad Raffensperger, Gabe Sterling.

Topambtenaar die van oud-president Trump vraag kreeg "om 11.780 stemmen te vinden" getuigt in hoorzitting Congres

In het Amerikaanse Congres is de vierde hoorzitting gehouden over (de aanloop naar) de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021. De focus lag ditmaal op de druk die de gewezen president Donald Trump en zijn medewerkers na de presidentsverkiezingen legden op ambtenaren die de verkiezingen in goede banen moesten leiden in belangrijke strijdstaten. Een van hen was Brad Raffensperger, die van Trump het beruchte telefoontje kreeg met de vraag "om "11.780 stemmen te vinden".

Het was al de vierde hoorzitting van de door Democraten gedomineerde onderzoekscommissie. Met de hoorzittingen wil de commissie aan het Amerikaanse publiek uitleggen dat Donald Trump en een aantal sleutelfiguren in zijn entourage achter de schermen hebben geprobeerd om de uitslag van de presidentsverkiezingen van 2020 om te keren, en dat diezelfde mensen hebben bijgedragen tot de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021.

Wat is er op 6 januari ook alweer gebeurd?

Op 6 januari 2021 bestormden honderden mensen het Amerikaanse parlement, uit ontevredenheid over de uitkomst van de presidentsverkiezingen, gewonnen door Joe Biden. Vier mensen kwamen om het leven, van wie er een werd doodgeschoten door de politie. Vier politieagenten die bij de verdediging van het complex betrokken waren, pleegden later zelfmoord. Meer dan honderd mensen raakten gewond. 

De ondervraging werd ditmaal geleid door Adam Schiff, de Democraat die hoofdaanklager was in Congres bij Trumps eerste impeachmentproces in 2019, omtrent druk op Oekraïne om een strafrechterlijk onderzoek te voeren naar de zoon van Joe Biden.

Intimidatie en bedreigingen

Eerdere hoorzittingen focusten op de verantwoordelijkheid van de voormalige president Donald Trump bij de bestorming, op zijn beweringen dat de uitslag van de presidentsverkiezing vervalst was, en op de rol van vice-president Mike Pence. 

Vandaag lag de focus op de druk die Donald Trump en zijn medewerkers na de presidentsverkiezingen legden op ambtenaren die de verkiezingen in goede banen moesten leiden in belangrijke strijdstaten. Zij getuigden over intimidatie en bedreigingen. "Een huiveringwekkend relaas van Republikeinse Trump-stemmers die zich misleid voelen door wat ze de ongeoorloofde druk van Trump noemen om de uitslag te laten veranderen", zo vat correspondent Björn Soenens in de VS de vierde hoorzitting samen.

De eerste die aan het woord kwam, was Russell "Rusty" Bowers, de Republikeinse voorzitter van het parlement van de staat Arizona. Hij steunde de kandidatuur van Trump voor de presidentsverkiezingen van 2020, maar had het in de hoorzitting over het "circus" waar hij na de stembusgang in terechtkwam. Bowers zei dat hij door Trump en diens advocaat Rudy Giuliani onder druk was gezet om kiesmannen te vervangen. "Je vraagt me iets te doen wat in strijd is met de eed die ik heb afgelegd", antwoordde hij. Toen hij vroeg naar bewijsmateriaal voor de vermeende kiesfraude, kreeg hij naar eigen zeggen enkel vage beschuldigingen te horen. 

BEKIJK - Russell Bowers: "Mijn eed verloochenen gewoon omdat iemand me dat vraagt, dat is mij totaal vreemd"

Videospeler inladen...

Er is een nieuw patroon in ons leven binnengeslopen: bezorgd uitkijken naar zaterdagen

Dat de zaak een grote impact op hem heeft gehad, ook persoonlijk, bleek aan het einde van zijn getuigenis. Bowers vertelde dat hij tot op vandaag wordt lastiggevallen door radicale aanhangers van de gewezen president. Tienduizenden dreigmails en -(spraak)berichten heeft hij gekregen, niet alleen op zijn kantoor, maar ook thuis. "Er is een nieuw patroon in ons leven geslopen, om bezorgd uit te kijken naar zaterdagen", zei hij. Meermaals werd zijn huis dan belaagd door radicale aanhangers van de gewezen president Trump, die hem door luidsprekers uitscholden en hemzelf, zijn familie en zijn buren bedreigden, eenmaal zelfs met een wapen.

Georgia

Soortgelijke getuigenissen over bedreigingen en lastercampagnes kwamen ook van de twee belangrijkste functionarissen van de staat Georgia, staatssecretaris Brad Raffensperger en Gabriel "Gabe" Sterling. Ook zij zeiden dat ze kozen voor hun plicht, boven een illegaal plan dat hun kandidaat onrechtmatig de overwinning zou hebben geschonken.

Brad Raffensperger, verantwoordelijk voor de verkiezingsprocedure in Georgia, getuigde over het beruchte telefoontje van Trump waarin die vroeg om "11.780 stemmen te vinden", om de uitslag te keren in het voordeel van de toenmalige president. Een telefoontje dat vervolgens uitlekte in de pers (en waarnaar intussen ook een strafonderzoek is gestart in Georgia). Raffensperger zei dat hij geschokt was door de vraag. Met zijn team heeft hij elke beschuldiging van kiesfraude nauwgezet onderzocht, zei hij, maar geen enkele indicatie daarvoor gevonden. "Cijfers liegen niet." 

BEKIJK - Brad Raffensperger getuigt over zijn telefoontje met president Trump:

Videospeler inladen...

De ambtenaar die in Georgia toezicht hield op de verkiezingen, Gabe Sterling, gaf aan hoe moeilijk het soms was om op te tornen tegen de aanhoudende beschuldigingen van kiesfraude die Trump de wereld in stuurde. Hij kreeg er zelfs in zijn eigen familie discussies over, zei hij. "Het was frustrerend", zei Sterling. "Vaak had ik het gevoel dat onze informatie overkwam, maar mensen waren terughoudend om ze te geloven, omdat de president van de Verenigde Staten, naar wie velen opkeken, hen zei dat het niét waar was."

Sterling, net als Raffensperger van Republikeinse signatuur, trok in december van leer over bedreigingen tegen zijn mensen die stemmen moesten tellen. Eén van die mensen, Wandrea "Shaye" Moss, vertelde tijdens de hoorzitting hoe bedreigingen en laster, vooral geuit via Facebook, het leven van haarzelf en haar moeder, ook een verkiezingswerker, verziekten. 

Meest gelezen