Acteur Bill Cosby schuldig aan seksueel misbruik van tiener

Tijdens een rechtszaak in de Amerikaanse staat Californië heeft de jury de acteur en komiek Bill Cosby schuldig bevonden aan seksueel misbruik van een 16-jarige.

Bron: BELGA, BBC

De feiten dateren van 1975 en gebeurden in de Playboy Mansion. Het slachtoffer Judy Huth, nu 64 jaar, krijgt een schadevergoeding van 500.000 euro.

Huth claimde dat Cosby haar aanrandde in de Playboy Mansion in Los Angeles, toen zij 16 jaar oud was. Naar eigen zeggen had ze Cosby een paar dagen eerder leren kennen in een park waar de acteur een film opnam. Nadat hij haar alcohol had gegeven “als deel van een spelletje”, nam hij haar volgens Huth mee naar het Playboy Mansion. Daar nam Cosby Huth mee naar een slaapkamer en dwong hij haar tot seksuele daden.

Huth had het incident naar eigen zeggen jarenlang verdrongen, tot de nu 84-jarige Cosby de afgelopen jaren het mikpunt was van verschillende andere rechtszaken over seksueel misbruik. “Het was alsof er een kurk van de fles sprong, en al haar begraven gevoelens naar het oppervlak kwamen”, legde haar advocaat uit tijdens zijn openingspleidooi woensdag.

Cosby bevestigde dat hij Huth kende en dat hij haar meenam naar de Playboy Mansion, maar ontkende dat hij haar seksueel misbruikte. Volgens zijn advocaten was Huth op dat moment ook al 18 (en dus meerderjarig), en niet 16.

Cosby werd minder dan een jaar geleden vrijgelaten uit de gevangenis, nadat hij in beroep werd vrijgesproken van een andere veroordeling voor aanranding uit 2018. Het ging ditmaal om een burgerlijke rechtszaak, Cosby riskeerde dus geen nieuwe celstraf.

Cosby is door tientallen vrouwen beschuldigd van verschillende aanrandingen.

(jvh, adb)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer