©VRT â Jonas Leupe

Huiszoekingen, onder meer bij VRT, in onderzoek naar mogelijke financiële onregelmatigheden onder voormalige VRT-top

Speurders van de federale politie zijn vanmorgen op verschillende plaatsen binnengevallen, onder meer bij de VRT. De huiszoeking zou te maken hebben met een gerechtelijk onderzoek naar mogelijk gesjoemel onder de vorige directie.

In november 2020 startte het parket van Brussel een onderzoek naar mogelijke onregelmatigheden bij de openbare omroep. Een maand eerder had Audit Vlaanderen een erg kritisch rapport geschreven over de werking van de VRT. Daarin was sprake van aanbestedingsregels die niet werden nageleefd of omzeild, en van mogelijke belangenvermenging (lees: vriendjespolitiek). 

In dat rapport kwam verschillende keren de naam van Peter Claes voor, toen de nummer 2 van de VRT. Hij verliet de openbare omroep na een conflict met CEO Paul Lembrechts, die zelf ook moest opstappen. Het is niet duidelijk of het onderzoek specifiek tegen Claes en/of Lembrechts gericht is. Paul Lembrechts bevestigt alleszins aan onze redactie dat er bij hem geen huiszoeking gehouden is vanmorgen.

Na een half jaar werd er een onderzoeksrechter aangesteld, wat erop wees dat het parket vond dat er voldoende vermoedens bestonden om een doorgedreven onderzoek te laten voeren. Vanmorgen heeft die speurders naar de VRT gestuurd van de Centrale Dienst voor de Bestrijding van de Corruptie, en van de Computer Crime Unit. Ze hebben er documenten meegenomen. Het is nog onduidelijk wat de politiemensen precies zochten. Ook op zeven andere plaatsen in het land zouden er huiszoekingen geweest zijn. Volgens onze informatie gebeurde dat onder anderen bij Rudi De Kerpel, de vroegere afgevaardigde van de Vlaamse Gemeenschap bij de VRT. Hij werd ook genoemd in het rapport van Audit Vlaanderen, omdat zijn bedrijf leverancier was van de VRT, en dat mocht niet in combinatie met zijn functie als afgevaardigde. Daarop nam hij ontslag.

BEKIJK - Speurders van de federale politie verlaten het VRT-gebouw na de huiszoeking:

Videospeler inladen...

Minister Dalle: "Zorgen dat dit vandaag en morgen niet meer kan gebeuren"

De huidige CEO van de VRT, Frederik Delaplace zegt dat hij alle medewerking verleent aan het onderzoek, en dat er intussen veranderingen zijn gekomen: "Op basis van de aanbevelingen van Audit Vlaanderen zijn bij VRT intussen heel wat procedures en werkwijzen aangepast. Inspanningen die ook erkend worden door Audit Vlaanderen in zijn rapportering: ‘De VRT heeft in 2021 belangrijke stappen gezet in het tegemoetkomen aan de aanbevelingen, en zelfs nog bijkomende acties ondernomen.’"

Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) wil geen commentaar geven op het lopende gerechtelijk onderzoek. Hij rekent erop dat de VRT volledig meewerkt, en ook hij benadrukt dat het gaat om problemen uit het verleden: "Veel van de actoren die ook in het auditrapport werden vermeld, hebben ondertussen de organisatie verlaten. De aanbevelingen uit het auditrapport van Audit Vlaanderen werden als resultaatsverbintenissen overgenomen in de beheersovereenkomst van de VRT. Als publieke omroep heeft de VRT een voorbeeldrol en moet ze de hoogste standaarden inzake integriteit respecteren. Daarnaast hebben we ook voldoende garanties ingebouwd om hier sterk op toe te zien. Bijvoorbeeld door een jaarlijkse opvolging van de aanbevelingen door Audit Vlaanderen”, zegt Dalle.

““Het verleden kan ik niet veranderen, wat telt is de toekomst. Met de nieuwe CEO, de nieuwe Raad van Bestuur, de nieuwe beheersovereenkomst en alles wat we ingebouwd hebben kunnen we er voor zorgen dat dit vandaag en ook morgen niet meer kan gebeuren.” 

Meest gelezen