Van pita tot shakshuka: zo maak je 4 Midden-Oosterse klassiekers zélf. “Noem hummus en tahini gerust de mayonaise van Tel Aviv”
Wie aan Midden-Oosterse gerechten denkt, komt automatisch uit bij de intussen ingeburgerde pita- en falafelzaken, maar de échte Israëlische keuken zet veel meer in op smaak en beleving. Zijn er daarin opvallende gelijkenissen of verschillen met de Belgische keuken? En hoe maak je zelf een lekkere shakshuka of hummus? Lori Dardikman en Tom Sas van Boker Tov delen vier recepten en hun beste tips. “Het geheime ingrediënt van hummus is tijd. Dat kan je niet ‘rap rap' maken.”
De Israëlische deli ‘Boker Tov’, Hebreeuws voor ‘goedemorgen’, kwam tot stand nadat Lori Dardikman van Tel Aviv naar Antwerpen verhuisde. Samen met Tom Sas opende ze ondertussen al een vijfde vestiging van de deli: de Midden-Oosterse keuken lijkt hier ook in de smaak te vallen. “Ik woonde ooit zelf in Tel Aviv en wilde graag die sfeer en ambiance van daar mee naar hier nemen”, vertelt Lori. “Belgen zijn niet altijd het gemakkelijkste publiek om nieuwe smaken te leren kennen, maar we wisten op voorhand dat deze gerechten toegankelijk waren, door de populariteit van de typische pitazaken die hier al langer in het straatbeeld te zien zijn", aldus Tom.
De snelle fastfood-zaken waardoor pita en falafel bekend geraakten bij het grotere publiek waren er inderdaad al, maar het duo wilde veel meer inzetten op beleving. “Die restaurants geven letterlijk fast food, terwijl wij de beleving van de Israëlische keuken willen oproepen en de hele reeks smaken willen meegeven. Daarom creëerden we een balagan-ervaring, een verzameling van gerechten die je eigenlijk de hele dag lang als ontbijt, lunch of zelfs diner kan eten. We brachten net een boek uit. In ‘Boker Tov - A culinary love story from Tel Aviv’ vind je allemaal gerechten terug die je all day long op tafel kan zetten en kan delen met je gezelschap. Dat is de rode draad in zowel ons restaurant als ons kookboek.”
Lees verder onder de foto.
De mayonaise van de Midden-Oosterse keuken
Belgen eten overal mayonaise bij, in Israël doen ze hetzelfde met hummus. “Waar wij bij pita al snel een saus zoals mayonaise serveren, kiezen ze in Tel Aviv standaard voor hummus erbij”, vertelt Tom. “Al valt tahini misschien nog meer de lokale hummus te noemen", lacht hij. “Dat is de basis van de spread”, vervolgt Lori. “Het is een vast onderdeel van veel gerechten in het Midden-Oosten, Noord-Afrika én Turkije, maar nergens is hij zo romig, zacht en smeuïg als in Israël. Hier smaakt hij veel korreliger en droger. Ook zit er al vaak op voorhand olie in de hummus, maar daardoor wordt de spread net harder. Beter werk je hummus af met olijfolie.”
Het ultieme ingrediënt van de smeuïgste versie? “Tijd”, benadrukken ze allebei overtuigd. “Je kan het niet ‘rap rap’ maken als je het goed wil doen. Laat de kikkererwten lang op voorhand weken en gebruik de beste kwaliteit van tahini. De kwaliteit van die tahini bepaalt mee de smeuïgheid van het resultaat. “Vergelijk het met het branden van goedkope koffiebonen. Goedkope sesamzaden smaken helemaal anders in hummus, net zoals goedkope koffiebonen andere kwaliteit van koffie opleveren.”
Lees verder onder het recept.
Klassieke eitjes met een Israëlische twist
Waar we in eigen land vooral kwistig omspringen met het peper- en zoutvaatje wanneer we aan kruiden denken, vind je in Tel Aviv de meest kleurrijke shuks of marktjes terug, met geurende kruiden die alle gerechten opsmukken. “De meest simpele bereiding, zoals een spiegeleitje, krijgt al een heel andere smaak als je er gewoon wat za’atar aan toevoegt”, legt Lori uit. “Maak je klassiek spiegelei bij het ontbijt eens klaar met dit kruid voor een extra twist.” Qua smaak neigt het wat naar tijm of een soort wilde orergano. “En serveer er dan nog wat pitabrood en hummus bij als je de Tel Aviv-ervaring compleet wil maken”, tipt Tom. “Ik eet de za’atar eitjes zelf drie keer per week: heel simpel, maar ontzettend lekker.”
Lees verder onder het recept.
“Om je ontbijt of brunch helemaal naar een Israëlisch niveau te tillen, kan je dat eitje ook in shakshuka eten. “In België is het gerecht opgepikt als avondmaal, terwijl het oorspronkelijk als ontbijt gegeten wordt. Hier denken we bij iets hartigs meteen aan avondeten, maar in Tel Aviv is het een ochtendgerecht. En het liefst met wat brood en hummus erbij, net zoals bij dat gewone eitje.” Geen snede zuurdesem of witte boterham, wel bagels of flatbread bij het ontbijt.
Lees verder onder het recept.
Minder boter, meer chocolade
Net zoals je hummus, eitjes of shakshuka de hele dag door kan eten, is het wat zoetigheden betreft niet anders. “Het verschil tussen traditioneel Belgisch gebak en dat in Tel Aviv is dat die laatste altijd droger zal zijn. In België gebruiken ze ontzettend veel boter. Het verschil proef je bijvoorbeeld zeker in croissants, maar ook in traditioneel gebak van bij ons, zoals de babka cake. Die wordt gemaakt op basis van challah, typisch Joods, gevlochten brood, wat vervolgens opgevuld wordt met laagjes chocolade. Je kan het eten als dessert, maar evengoed als ontbijt. Sharing is caring is helemaal het idee achter onze gerechten, zeg maar. En op die manier zorgt eten toch ook voor wat meer verbondenheid”, besluiten ze. “Die verbondheid is typerend voor Tel Aviv, en zo brengen we dat toch een stukje naar hier.”
Het boek Boker Tov - A culinary love story from Tel Aviv is verschenen bij Uitgeverij Lannoo.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Groen, rood, blauw of geel: richt je dak klimaatvriendelijk in met deze slimme tips
-
PREMIUM
Val je echt af door eerst groenten en daarna pas aardappelen of rijst te eten? Diëtist legt uit
Eerst je groenten, daarna je vlees en je aardappelen pas als laatste: meal sequencing of je maaltijd opeten in de ‘juiste’ volgorde is volop trending op sociale media. Het zou je zin in eten verminderen en je kans op diabetes type 2 verlagen. Hoe kan dat? En helpt dat dan ook om te vermageren? Diëtist Michaël Sels (UZA) geeft advies over de nieuwste gezondheidshype. “Er bestaat een veel eenvoudiger trucje.” -
PREMIUM
Welke drank is het gezondst bij je ontbijt? Diëtist: “Dit drinken op lege maag verhoogt je metabolisme met 30%”
De ene zweert ‘s ochtends bij een kopje koffie, de andere gaat standaard voor matcha op de nuchtere maag. Maar welke drank helpt je metabolisme het best? En uit wat haal je het meeste energie? Diëtist Michaël Sels zet 6 populaire dranken op een rijtje, van water tot fruitsap, en bespreekt waar je de beste voordelen uithaalt bij het ontbijt. “Hiermee voel je jezelf energieker én verbetert je alertheid doorheen de dag.” -
-
HLN Shop
Pollen in de lucht: deze toestellen voorkomen gesnotter
-
Elke dag een banaan eten, hoe gezond is dat?
Met gemiddeld 7,71 kilo bananen per inwoner blijft de banaan de meest gekochte fruitsoort volgens de recentste cijfers van VLAM en GfK. Wie een fruitmand op het werk zet, zal het bewijs daarvan zien: de bananen verdwijnen er als eerste uit. Toch hebben bananen niet overal een goede reputatie, want volgens sommigen zouden het dikmakers zijn. Klopt dat? En is het gezond om elke dag een banaan te eten? Diëtiste Sanne Mouha en voedingsexperte Rosa Luyten lichten toe. -
PREMIUM
Moet je oude bieren écht weggieten zoals in ‘Alles mag weg’? Biersommelier legt uit welke bieren lang goed blijven
In ‘Alles moet weg’ op VTM2 hoor je de harten van vintage bierliefhebbers breken als geopperd wordt om Orval uit 2016 weg te gieten. Maar is dit bier zo lang na datum nog wel lekker? Hoelang kun je bier eigenlijk bewaren? En welke gaan langer mee dan je denkt? Van een simpele pils tot een tripel: HLN-biersommelier Sofie Vanrafelghem neemt elf bierstijlen onder de loep en tipt de beste bewaartijd: “Het is grote nonsens dat deze blonde bieren beter worden met de jaren.” -
HLN Shop
Van ballongarde tot kneedhaak: wanneer gebruik je welke klopper op je keukenrobot of handmixer?
-
PREMIUM
Annelies heeft vorm van ontstekingsreuma en is pijnvrij dankzij plantaardige voeding: kan je de ziekte ‘wegeten’?
-
Gouden Giro
Van Pogacar over Uijtdebroeks tot Piganzoli: de Gouden Giro-ploeg van Michel Wuyts
Zaterdag is het eindelijk zover: dan gaat de Ronde van Italië van start. Onze analist Michel Wuyts kijkt ook nu weer in zijn glazen bol. Ben jij het eens met Wuyts of denk je er helemaal anders over? Bewijs dat je de grootste kenner bent met de Gouden Giro en maak kans op 5.000 euro cash en nog heel wat andere prachtige prijzen dankzij HLN. -
PREMIUMExclusief
Sandra Bekkari helpt je duurzaam kilo’s verliezen in 5 simpele stappen: “Strenge diëten helpen je metabolisme om zeep”
Met het oog op de zomer willen veel mensen lastminute toch nog enkele kilo’s verliezen. “Dankzij kleine, simpele aanpassingen kun je dat op een duurzame manier aanpakken”, verzekert HLN-chef Sandra Bekkari. Maar hoe zet je eenvoudig een lekkere en voedzame maaltijd op tafel waardoor je minder honger hebt tussendoor? “Er zijn géén regels, maar deze vijf principes kunnen je helpen”, tipt Bekkari, die ook twee simpele recepten deelt. -
PREMIUM
“Hier komt een maaltijd zelden meermaals op tafel”: hoe kookt Kathleen voor 5 personen zonder uren in de keuken te staan?