Het voorval deed zich voor in een café in het centrum van Bornem. ©  Joris Herregods

Kerel haalt uit met glas en mist slagader op haar na: dader moet meer dan 20.000 euro schadevergoeding betalen

Bornem -

De strafrechter in Mechelen heeft een 30-jarige Bornemnaar opschorting van straf gegeven voor een zware schermutseling in een café in Bornem. Hij stak een andere bezoeker met een stuk glas in de halsstreek en doorboorde diens slagader net niet. De man kreeg geen celstraf, maar moet het slachtoffer wel ruim 20.000 euro betalen.

Theo Derkinderen

Het incident speelde zich ondertussen al vijf jaar geleden af in een café in het centrum van Bornem. K.M. greep naar een glas en haalde ermee uit naar een andere aanwezige in de zaak. R.E. werd geraakt in de halsstreek en bloedde hevig. “Het slachtoffer zei dat hij merkte dat er een conflict was tussen K.M. en andere persoon en dat hij gewoon probeerde de gemoederen te bedaren. Luttele ogenblikken later kreeg hij het glas in zijn halsstreek. Later bleek overigens dat hij vijf verschillende steekwonden in de halsstreek had”, zei de openbare aanklager. “K.M. hield dan weer vol dat hij zich bedreigd voelde en dat er een duw aan het incident vooraf was gegaan. Wat er ook van aan is: deze uithaal was bedoeld om het slachtoffer te raken en te verwonden.”

“Meneer E. is gewoon tussengekomen bij een verbale ruzie in een café en heeft dat bijna met de dood bekocht. Een millimeter verder en de halsslagader was doorboord. We spreken hier dus over een potentieel dodelijke uithaal. Dit was een voorbeeld van laf en zinloos geweld”, vertelde advocate Isabelle Slaets namens slachtoffer R.E.

Geprovoceerd

De beklaagde gaf de feiten tijdens het proces toe en excuseerde zich ook. “Ik heb enorm veel spijt van wat ik gedaan heb. Maar ik voelde me geprovoceerd en had schrik. Helaas heb ik op een foute en domme manier gereageerd”, zei K.M.

Advocaat Frédéric Thiebaut verdedigde de beklaagde en zei dat er gepoogd werd om zijn cliënt na de feiten af te persen. “Hij moest 75.000 euro betalen of er zouden enkele zware jongens naar hem worden gestuurd. Ook dat is geen onbelangrijk gegeven in deze zaak en heeft een diepe indruk op hem nagelaten”, reageerde de strafpleiter. “Mijn cliënt heeft met het glas uitgehaald. Hij pleit daar schuldig voor. Volgens twee getuigen is mijn cliënt wel eerst lastiggevallen door meneer E. Daarnaast stel ik vast dat de feiten al van vijf jaar geleden zijn. Er zit toch heel wat tijd tussen de feiten en dit proces.”

Thiebaut vroeg en kreeg opschorting van straf voor M. Dat betekent dat de rechtbank hem geen straf oplegt. Anderzijds moet de man wel een fikse schadevergoeding betalen aan R.E., namelijk 21.332 euro. tdk

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Mechelen