©  RR

Ziekenfonds stopt geld in start-up die mensen weer aan het werk helpt

Hasselt -

Een ziekenfonds dat geld stopt in een start-up? Ja, het bestaat. Zo heeft CM een participatie genomen in het Hasseltse Track Abilities, expert in mensen aan het werk te houden en zieken weer aan het werk krijgen.

Dominiek Claes en Kurt Meers

Track Abilities is nog een heel jong bedrijf, pas in 2021 opgericht en gehuisvest op de Hasseltse Corda Campus. De start-up heeft zich gespecialiseerd in hulp bieden aan bedrijven om absenteïsme tegen te gaan en het weer aan het werk helpen van mensen die zijn uitgevallen. “We hebben ons van in het begin gefocust op de laagdrempeligheid van onze begeleiding”, zegt medeoprichter Ruben Degraeve.

Ruben Degraeve. ©  RR

Dat gaat zo. De werkgever meldt op het onlineplatform dat een bepaalde werknemer nood heeft aan begeleiding. Daarna volgt een digitaal intakegesprek en start het een-op-eentraject tussen de werknemer en zijn of haar Track Coach, live of online. De werknemer kiest zelf welke Track Coach dat is, op basis van matchmaking. “De wetenschappelijke literatuur wijst uit dat tussen vier en acht weken afwezigheid het ideale moment is om te starten met begeleiding van de uitgevallen werknemer”, aldus Degraeve. “Mensen die ziek thuis zijn, of op het punt staan om uit te vallen door gezondheidsperikelen, kunnen het werk sneller en op volle kracht hervatten als ze tijdens moeilijke periodes intensief worden begeleid.”

Opleidingen

De experten van Track Abilities helpen daarnaast ook de werkgever, door het opmaken van een risicoanalyse of door het uitwerken van richtlijnen voor een aanwezigheidsbeleid. Ze organiseren ook opleidingen om dreigend ziekteverzuim te herkennen en individuele coaching voor leidinggevenden. Onderzoek van masterstudenten van de UGent en KU Leuven bewijst dat het werkt: de begeleiding van Track Abilities zorgt ervoor dat de mensen 15 procent sneller aan werk gaan en 12 procent minder kans op herval hebben.

LEES OOK: Burn-out en depressie slaan toe bij federale ambtenaren: “Sommigen kunnen niet meer volgen”

Gezondheidsfonds

Steven Hermans.  ©  RR

Dat is ook het gezondheidsfonds CM, het vroegere ziekenfonds Christelijke Mutualiteiten, niet ontgaan. “Uit ons onderzoek blijkt dat iets meer dan de helft van de mensen die thuis zijn door ziekte, aangeeft dat hun werk hierin een rol speelt”, zegt Steven Hermans, directeur Businessontwikkeling en Innovatie bij CM. “Het heeft meestal te maken met de fysieke zwaarte van het werk, met de werkdruk of met de relatie met leidinggevenden. We geloven in de aanpak van Track Abilities, omdat die de werkgever meeneemt in het verhaal én omdat die de uitgevallen medewerkers empowert. Ze krijgen individuele begeleiding om samen met een coach uit te zoeken waar ze professioneel naartoe willen en hoe ze drempels in het traject terug naar het werk kunnen wegwerken. We weten dat wanneer mensen zich goed voelen in hun job, dat ook een positieve impact heeft op hun gezondheid.”

Eigen coördinatoren

Net als andere ziekenfondsen werkt ook CM met eigen terug-naar-het-werkcoördinatoren. In overleg met de adviserende artsen komen die in actie wanneer iemand langer dan tien weken afwezig is. ”We zijn ervan overtuigd dat re-integratie een kwestie is van de juiste synergie te vinden tussen de verschillende soorten begeleiding”, zegt Steven Hermans. “Vandaar dat wij besloten hebben te participeren in Track Abilities. Wij gaan hen vanaf het najaar ook inzetten voor onze eigen werknemers die dreigen uit te vallen, of uitgevallen zijn.”

Het is niet de eerste start-up die van CM een duwtje in de rug krijgt. CM investeerde eerder ook al in andere Vlaamse start-ups die inzetten op toegankelijke gezondheidsoplossingen, zoals het platform BloomUp dat online psychologische hulp verstrekt. “Het is onze taak in de toekomst om vooral te verhinderen dat mensen ziek worden.”

LEES OOK: CM Limburg verdwijnt. Wat betekent dat voor u? En blijft de CM-brievenbus nog hangen?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer