© rr

Familie van autistische jongeman in isoleercel wil betogen: “Free Sohaib!”

Antwerpen -

De familie van de opgesloten jongeman met autisme heeft een aanvraag ingediend om te protesteren tegen de “middeleeuwse toestanden” in de gevangenis van de Antwerpse Begijnenstraat. Hun broer, Sohaib Ahalit (25), zit daar al drie weken opgesloten in een isoleercel na een ‘schietincident’ aan de Blikfabriek in Hoboken. De locatie is voorlopig nog onduidelijk

nelo

Op zaterdag 28 mei kreeg de politie een melding over een man met een psychische stoornis die met een hamer auto’s beschadigd zou hebben aan de Blikfabriek in Hoboken. Het bleek om de 25-jarige Sohaib Ahalit uit Hoboken te gaan, die een ernstige vorm van autisme heeft. Na de oproep kon de politie hem overmeesteren en werd hij naar het ziekenhuis gebracht.

Het parket besliste dat hij niet naar een instelling kon gaan, maar meteen in de gevangenis opgesloten moest worden. “Toen de cipiers hem naar een cel brachten, kreeg hij schrik. Hij verzette zich, waarbij een cipier hem in zijn gezicht sloeg en Sohaib zijn vier voorste tanden verloor. Nadien hebben ze hem in een isoleercel geplaatst waar hij nu nog steeds zit”, vertelt zijn zus Assia (28).

De familie van Sohaib wil daarom protesteren tegen minister van Justitie Vincent Van Quickenborne, die ze verantwoordelijk achten voor deze toestand. Het initieel plan was om zondag te verzamelen aan de Groenplaats, maar door de FIBA 3x3 World Cup 2022 is dat plan gewijzigd. “We hebben een aanvraag ingediend bij de stad en hopen snel een locatie te kunnen vastleggen”, zegt Assia.

“Wij willen niet alleen voor Sohaib betogen, maar ook voor alle andere gevangenen die in slechte omstandigheden worden vastgehouden.” Op sociale media krijgt de familie alvast veel steun met de oproep ‘Free Sohaib’.

 © rr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer