Meer dan 9 op de 10 Belgen eet nog steeds elke week vlees: welke soorten zijn het populairst en waarom eten we het zo graag?
Waar de ene zweert bij zijn dagelijks stuk vlees, belandt vlees op de rode lijst bij de ander. “Al eet 3 op de 4 Belgen nog regelmatig vlees”, klinkt het uit resultaten van een onderzoek van gfK in opdracht van VLAM. Neemt vlees nog op dezelfde manier als vroeger een plaats in op ons bord? Of zijn er toch nog verschillen in ons verbruik?
Uit het onderzoek blijkt dat 92 procent minstens nog een keer in de week een stukje vlees op het menu zet. 17 procent beweert zelfs nog iedere dag vlees te eten. Dat maakt dat vlees in België veruit de belangrijkste eiwitbron blijft, want de absolute meerderheid (96 procent) eet het nog steeds. Amper 4 procent heeft een zuiver vegetarische levensstijl. De hoofdreden om voor vlees te kiezen, blijft vooral de smaak ervan. Ook de voedzaamheid is een belangrijke drijfveer: de Belg ziet vlees als een essentiële bron van nutriënten. “We weten dat vlees essentiële voedingsstoffen bevat en daardoor past in een gezond eetpatroon”, vermeldt het verslag van VLAM. 68 procent geeft bovendien aan dat vlees sterk ingebakken zit in zijn voedingsgewoontes.
Minder dan 1 op 5 of 17 procent geeft aan nog dagelijks vlees te eten.
Waarom eten we (geen) vlees?
Hoewel we nog steeds veel vlees eten, is het aantal keer dat we vlees eten per week wel veranderd. 75 procent van de Belgen eet nog regelmatig vlees, maar wisselt evengoed af met vis of vegetarische alternatieven. De meesten melden af te wisselen omdat ze hun dagelijkse routine dan eens doorbreken. Voor 29 procent is die afwisseling dan weer te wijten aan bezorgdheid voor het milieu en het klimaat. Minder dan 1 op de 5 of 17 procent zegt in 2022 nog dagelijks vlees te eten, al is deze groep de voorbije jaren steeds kleiner geworden in vergelijking met 24 procent in 2014. Amper 8 procent eet niet wekelijks vlees en slechts 4 procent eet het nooit. Die laatste groep eet in de meeste gevallen geen vlees vanwege het dierenleed dat erbij komt kijken.
De populairste vleescategorieën
Dat het vlees van lokale oorsprong is, is voor bijna 3 op 5 Belgen (58%) belangrijk. Het land van herkomst heeft wel degelijk een invloed op hun aankoopkeuze van vers vlees. Binnen de keuze voor het type vlees zelf blijft verse kip de meest geliefde vorm met 8,0 kg per persoon. Op plek twee staan verse vleesmengelingen zoals gemengd gehakt (6,3 kg). Vers varkensvlees (5,4 kg) vervolledigt de top drie. Verder vinden we nog vers rundvlees (4,6 kg), ander vers vlees zoals konijn en paardenvlees (2,7 kg), en diepvriesvlees en -gevogelte (1,5 kg) terug.
Poll
Eet jij nog vaak vlees?
-
Ja, evenveel als vroeger (56%)
-
Ja, maar minder dan vroeger (36%)
-
Nee (8%)
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Elke dag een banaan eten, hoe gezond is dat?
-
PREMIUM
“Hier komt een maaltijd zelden meermaals op tafel”: hoe kookt Kathleen voor 5 personen zonder uren in de keuken te staan?
Lekker, gezond én snel koken: voor de meeste gezinnen is het elke dag weer een uitdaging. “Maar dat hoeft het niet te zijn”, vindt Kathleen Brenders. Als mama van drie zonen leerde ze al doende hoe je ondanks een druk weekschema toch voor ieder wat wils op tafel kan zetten, zonder uren in de keuken te staan. Wat zijn haar bespaartips? En hoe houdt ze rekening met alle eetvoorkeuren binnen het gezin? “We bestellen één keer per week boodschappen.” -
PREMIUM
Annelies heeft vorm van ontstekingsreuma en is pijnvrij dankzij plantaardige voeding: kan je de ziekte ‘wegeten’?
Na de geboorte van haar dochter kreeg auteur Annelies Van Mol last van onverklaarbare ontstekingen en pijnen. Het bleek de ziekte van Bechterew te zijn, een vorm van ontstekingsreuma. Omdat ze zich niet goed voelde bij de medicijnen die ze moest nemen, begon ze oplossingen te zoeken via voeding. Een plantaardig dieet slaat momenteel aan om medicatie- en pijnvrij te blijven. Reumatoloog Philippe Caron (UZ Gent) vertelt hoe voeding bij dit soort aandoeningen kan helpen. En is dat de enige oplossing? -
-
HLN Shop
“Gebruik er verschillende door elkaar”: podoloog geeft raad bij het kiezen van jouw perfecte wandelschoenen
-
Spaargids.be
Hoeveel geld mag er op jouw spaarrekening staan vooraleer de fiscus passeert?
Op een eerste schijf van 1.020 euro spaarrente per belastingplichtige betaal je geen roerende voorheffing. Wat betekent dat concreet? Hoe zit het dan met een gezamenlijke rekening? En wat doe je best met de rest van je centen? Spaargids.be biedt antwoorden. -
HLN Shop
Van ballongarde tot kneedhaak: wanneer gebruik je welke klopper op je keukenrobot of handmixer?
Een keukenrobot is veel meer dan een veredelde mixer. Toch als je de diverse hulpstukken waarvan een kwalitatief toestel voorzien is juist inzet. Weet je geen raad met deze mysterieuze objecten en liggen ze maar te verstoffen in je kast? Een spijtige zaak waar HLN Shop graag verandering in brengt met een overzicht van de meest courante kloppers. Meteen aan de slag gaan? Eindigen doen we met een overheerlijk recept voor kaastaart. -
Alcoholvrije smaakbom, gezond en “perfect bij het aperitief”: driesterrenchef Tim Boury lanceert eigen kombucha
-
PREMIUM
“Zanger Ed Sheeran boekte hier ook een tafel”: dit zijn de 7 favoriete eetadressen van Qmusic-DJ Dorothee Dauwe
-
PREMIUM
Waarom je frituurolie volgens nieuwe studie beter niet heropwarmt (en hoe je ziet wanneer de olie slecht is)
Heel wat Vlaamse huishoudens zetten wekelijks frietjes op het menu. Algemeen geldt dat je zes tot acht keer in hetzelfde frituurvet kan bakken, maar volgens nieuw onderzoek vervang je dat vet best toch iets vroeger. “Want bij herhaaldelijk verhitten worden chemische verbindingen gevormd die het risico op bijvoorbeeld alzheimer kunnen verhogen”, zegt professor Yannick Vermeiren. Hij tipt wanneer het écht tijd is voor nieuwe olie en geeft een alternatief. -
HLN Shop
Op safari in de Benelux: vijf zinderende ervaringen om na te jagen
Hou je van natuur en avontuur, staat een safari vermoedelijk hoog op je bucketlist. Geen tijd/budget om af te reizen naar Afrika? Het perfecte plan B bevindt zich net over de grens, in Hilvarenbeek: in de Beekse Bergen onderneem je een safari met alles erop en eraan zonder op het vliegtuig te moeten stappen. HLN Shop geeft een checklist mee van wat je niet mag missen op je Nederlandse dan wel Afrikaanse safaritocht. -
Exclusief: al het smakelijke nieuws van HLN Eten elke week in je mailbox