IN BEELD. Week van de eclair gaat vandaag van start: 12 originele versies die je wil geprobeerd hebben
Van zaterdag 17 juni tot en met zondag 25 juni vindt de vijfde editie van de Week van de Eclair plaats. Over heel ons land zetten bakkers en patissiers het langwerpige gebakje voor de gelegenheid extra in de kijker. Ze voegen er fruit aan toe, maken het in de vorm van een dier of transformeren het tot een hartige versie. Vorig jaar passeerden zelfs broodjes en een vol-au-vent-versie. Wij zetten 12 opvallende eclairs op een rijtje. In welke bakker passeer jij dit weekend?
De eclair ontstond vermoedelijk al in de 19de eeuw in Frankrijk. Over wie het gebakje precies uitvond, heerst nog altijd discussie. Wat we wel weten is dat een eclair traditioneel uit een lange sliert gespoten soezendeeg bestaat, die is gevuld met authentieke banketbakkersroom. Het geheel wordt afgewerkt met een streep glanzende chocolade of glazuur. Aan die formule geven bakkers over het hele land voor de Week van de Eclair hun eigen interpretatie. En dat leidt tot verrassende resultaten.
Meloclair
Klassieke melocakes in een eclair-jasje. “Het gebakje is gevuld met een fijn laagje praliné feuilletine en afgewerkt met toefjes natuur guimauve. Alles wordt overgoten met chocolade en afgewerkt met bladgoud.”
Waar? Bakkerij Decock. Langestraat 608, 400 Oostende
Videeclair
Bij diezelfde bakker bots je ook op hartigere eclairs, zoals deze videeclair. Ook exemplaren met ham en meloen sieren de toog. Het is eens wat anders.
Waar? Bakkerij Decock. Langestraat 608, 400 Oostende
Pistache-eclair
Fan van pistache? Dan is deze eclair met pistachecrème en frambozen misschien wel iets voor jou.
Waar? Bakkerij Beersemans. Vrijheid 3, 2370 Arendonk
Veirken
Afgelopen zondag werd er in Sint-Gillis een bronzen varken van maar liefst 400 kilogram onthuld. Om dat én de Week van de Eclair te vieren, werd de eclair omgetoverd tot een varkentje. “Het varken is gemaakt van marsepein, de rest is een gewone eclair.”
Waar? Bakkerij Benth. Burgemeester Potiaulaan 4, 9200 Dendermonde
De Blauwe Studie
Kunstenares Stéphanie Poppe ontwierp een chocoladedecor gebaseerd op het Delfts blauw en de bloemstillevens uit de 17de eeuw. “De eclair bevat blauwe bessen, mascarponeroom van violet en blauwebessenconfituur”, klinkt het bij Patisserie Blanckaert.
Waar? Patisserie Blanckaert. Maastrichterstraat 62, 3700 Tongeren
Snickers
Aanrader voor de fans van snickerrepen. Deze krokante eclair is gevuld met een Bahibé chocolade cremeux. Bovenop vind je een karamel van gezouten pindanootjes die zijn ondergedompeld in melkchocolade. “Ik kies voor gezouten pindanootjes, omdat een beetje zout in de patisserie net dat tikkeltje meer geeft”, zegt patissier Philippe Buntinx.
Waar? Atelier Buntinx. Rotemerlaan 18, 3680 Maaseik
Eclabrikoos
Een eclair in een verrassend jasje van abrikoos-rozemarijn, vanillecreme en verse abrikozen. Een smaakbommetje!
Waar? Patisserie Meremans. Oudebaan 24, 1790 Affligem
Rocher
De naam verklapt het al: een ferrero rocher in eclairvorm. Wie fan is van hazelnootpasta, zal waarschijnlijk ook houden van deze rocher-eclair gevuld met een luchtige hazelnootcrème en afgewerkt met karamel.
Waar? Patisserie Pauwels. Rijksweg 174, 8710 Wielsbeke
Pina Colada
Breng de zomer in huis met een pina-colada-eclair. “Gevuld met kokoscréme en afgewerkt met gekarameliseerde ananas en meringue.”
Waar? Patisserie Gerdy. Groenestraat 191, 8210 Zedelgem
The Italiano
Wie zegt dat eclairs met soezendeeg en banketbakkersroom moet worden gemaakt? ‘The Italiano’ is een broodje in de vorm van een eclair, belegd met onder meer parmaham.
Waar? Bakkerij Andries. Zilvermeeuwstraat 4, 2170 Antwerpen
Vanille-invasie
“Double the vanilla, double the fun”, moeten ze bij De Brooderij gedacht hebben. Het is een eclair met choux-beslag, vanillepudding, vanillecreme en een heerlijk krokantje erop.”
Waar? De Brooderij. Dudzeelse Steenweg 66, 8000 Brugge
De kers op de eclair
Bij Van Eynde Bakkerij zetten ze dan weer in op hun grote favoriet bij de klanten: de pistachio met een crème van pistache en verse kersen. “Dit is een van de favorieten bij onze klanten.”
Waar? Van Eynde Bakkerij. W. De Vochtstraat 7, 2870 Puurs
DISCLAIMER. Deze beelden en versies zijn afkomstig van de Week van de eclair van vorig jaar. Een update met de nieuwste varianten volgt snel. De bakkers in kwestie nemen dit jaar opnieuw mee, dat is bevestigd door de organisatie.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Waarom je frituurolie volgens nieuwe studie beter niet heropwarmt (en hoe je ziet wanneer de olie slecht is)
-
KIJK. “Normaal is het 200 gram vlees per persoon, nu is dat 400 gram”: eerste echt lenteweekend zorgt voor stormloop in slagerijen
Een stralende dag betekent traditiegetrouw barbecueën en dat merken ze in de slagerijen. Daar lopen dit weekend tot 40 procent meer bestellingen binnen, en wat opvalt: die bestellingen zijn ook groter. “Normaal is het 200 gram vlees per persoon, nu is dat 400 gram”, aldus Luc De Laet van Butcher’s Store in Hove. -
PREMIUM
Ferdaws (35) uit Gent is privéchef van sterren zoals Angelina Jolie: “Deze cheesecake eet ze zelfs als ontbijt”
Veel mensen hebben zich wellicht al eens afgevraagd hoé Hollywoodsterren er zo kunnen uitzien en welk eetpatroon ze daarvoor aannemen. De Gentse Ferdaws Mesbahi weet daar alles van: ze werkt in Los Angeles als privéchef voor tal van wereldsterren zoals Angelina Jolie en The Weeknd. “Ik kook volgens de Ayurvedische keuken”, legt ze uit. “Voeding is hier een medicijn voor lichaam én geest.” Ze vertelt hoe een typische werkdag eruitziet en verklapt het favoriete recept van Jolie. -
-
Neem nu deel aan de Gouden Giro en maak kans op de hoofdprijs van 5.000 euro dankzij HLN
-
Wat mag in de microgolfoven en wat niet? Dankzij dit simpel trucje weet je altijd het antwoord
Van snel iets ontdooien tot een kant-en-klare maaltijd opwarmen: de microgolfoven of magnetron is voor veel Belgen onmisbaar in de keuken. Maar opgelet, je mag niet zomaar alles in het toestel steken. Met sommige materialen en voedingswaren kunnen er ernstige ongelukken gebeuren. Onze journalist zocht uit wat je wel en niet in die microgolf mag schuiven. -
HLN Shop
“Gebruik er verschillende door elkaar”: podoloog geeft raad bij het kiezen van jouw perfecte wandelschoenen
Bij velen onder ons kriebelt het al om deugddoende tochten te maken in het groen. Ben je nog geen volleerd wandelfanaat, maar wil je graag de draad oppikken? Trek dan een instapmodel wandelschoenen aan je voeten. HLN Shop gaat na met welk schoeisel je als beginnend wandelaar - figuurlijk dan - over rozen loopt. -
Vandaag vindt Eid-al-Fitr of het Suikerfeest plaats: wat staat er zoal op het menu?
-
Livios
Is een architect verplicht als je je woning wil renoveren?
-
PREMIUM
Studies tonen antidepressief effect van saffraan: hoe kan je het gebruiken om je beter in je vel te voelen?
Heel wat exotische keukens gebruiken saffraan om gerechten als risotto of biryani hun typische smaak en kleur te geven. Maar ook de traditionele geneeskunde gebruikt het, want extracten van het ‘rode goud’ zouden een verschil maken bij milde tot matige depressies. Hoe groot is dat effect? Hoeveel saffraan moet je dan eten? En zou het een volwaardig alternatief voor antidepressiva kunnen zijn? Professor farmaceutische wetenschappen Dr. Luc Pieters (UAntwerpen) licht toe. “Om een goede werking te garanderen, moet saffraan bepaalde stoffen bevatten.” -
PREMIUM
Zo maak je de lekkerste vol-au-vent volgens Piet Huysentruyt: “Voor de balletjes is dit soort gehakt de beste keuze”
Vol-au-vent is een klassieker in elke Vlaamse huiskamer en op restaurant, maar hoe maak je die thuis zelf goed klaar? Hoe zorg je ervoor dat je saus niet schift? En welke soorten vlees gebruik je best? HLN-chef Piet Huysentruyt deelt zijn essentiële tips en noemt de 3 meest gemaakte fouten, zodat jouw koninginnenhapje niet meer kan mislukken. “Als je zo’n kip gebruikt, krijg je taai vlees.” -
Daarom eet je die zak chips altijd in één keer leeg (ook als je dat niet van plan was)