© REUTERS

Lukaku weigert bij te tekenen en wil terug naar Chelsea

Romelu Lukaku zet alles op alles om Everton deze zomer te verlaten. Tegen het advies van zijn zaakwaarnemer Mino Raiola weigert hij zijn handtekening te zetten onder een nieuw contract. Lukaku wil een “ontsnappingsclausule” waarin hij voor een vast bedrag kan vertrekken. Droombestemming: Chelsea.

Bart LAGAE/Pieter VANLOMMEL

“Nee, nee en nee.” Tot drie keer toe reageerde Romelu Lukaku zaterdag afwijzend op een vraag van een journalist van Play Sports over zijn nieuwe contract bij Everton. In de Engelse pers wordt al wekenlang verkondigd dat de Rode Duivel “eerstdaags” zijn handtekening plaatst onder een verbintenis die hem tot recordverdiener bij Everton kan maken. Die kribbel blijft echter op zich wachten. “De overeenkomst is bijna gesloten, maar misschien moet ik dat contract zelf maar ondertekenen namens Romelu, zodat we alle verhalen de wereld uit kunnen helpen”, zei Everton-manager Ronald Koeman al lachend voor de camera van Sky Sports. Naar verluidt zou Lukaku per week 100.000 pond (114.000 euro) kunnen verdienen.

Door het contractvoorstel af te wimpelen gaat Lukaku in tegen het advies van zijn zaakwaarnemer Mino Raiola. Die transfereerde vorige zomer onder anderen Paul Pogba en Zlatan Ibrahimovic naar Manchester United en wordt gezien als een van de invloedrijkste makelaars van de wereld. Twee weken geleden had Raiola gezegd dat Lukaku “met 99,9999 procent zekerheid” het nieuwe contract zou tekenen. “Wat overigens niet wil zeggen dat Romelu deze zomer blijft”, had de Italiaanse Nederlander eraan toegevoegd.

Ontsnappingsclausule

Lukaku heeft zijn zinnen gezet op een vertrek bij Everton en wil dat er daarover garanties komen. Concreet vraagt hij een ontsnappingsclausule waarmee hij voor een vast bedrag de club mag verlaten. Een clausule die Raiola niet onderhandelde en waarmee Everton voorlopig niet mee wil akkoord gaan. Het huidige contract van Lukaku loopt nog tot 2019. Als Everton het hard speelt, kan het de Belg nog twee jaar houden bij de club.

Lukaku hoopt dat Everton uiteindelijk eieren voor zijn geld zal kiezen. Vorige zomer weigerde de club hem voor een bedrag van ruim 65 miljoen euro naar zijn ex-club Chelsea te laten gaan. Manager Antonio Conte verkoos Lukaku boven Marseille-aanvaller Michy Batshuayi en overwoog Lukaku in een systeem met twee spitsen aan Diego Costa te koppelen. Everton hield het been stijf maar kan zich mogelijk deze zomer soepeler opstellen. Hoe dichter een speler het einde van zijn contract nadert, hoe groter de financiële druk op een club is om te verkopen.

Terug naar Chelsea?

Na vier jaar Everton vindt Lukaku het tijd om de stap naar een topteam te zetten. Een lucratief contract in China “is voor later”, een overstap naar een team dat in de Champions League speelt en om de prijzen strijdt is de echte inzet.

De naam van Juventus zingt vanwege zijn makelaar Raiola al lang rond, maar het liefst van al keert Lukaku terug naar Chelsea, het team dat ondanks zijn gedwongen vertrek in 2014 altijd in zijn hart is gebleven. De kans dat Diego Costa deze zomer vertrekt is groot en ook Michy Batshuayi heeft coach Antonio Conte niet van gedacht kunnen doen veranderen over zijn kwaliteiten. De Italiaan vraagt voor volgend seizoen één of twee nieuwe spitsen. Lukaku hoopt dat hij deze zomer opnieuw vooraan in de rij staat.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Buitenlands voetbal