Amerikaanse Hooggerechtshof vernietigt historisch arrest Roe vs. Wade: staten kunnen recht op abortus afschaffen

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft vrijdag het historische arrest Roe v. Wade uit 1973 vernietigd. Dat arrest legde het recht op abortus in de VS vast. Staten zijn nu opnieuw vrij om hun eigen regels op te leggen over abortus. Er wordt verwacht dat veel staten abortus zullen verbieden.

sgg

De afgelopen maanden boog het Amerikaanse Hooggerechtshof zich over de abortuswet in het land. De aanleiding was een abortuswet in de staat Mississippi. Die wet uit 2018 wil abortus illegaal maken na 15 weken zwangerschap. Maar die wet ging niet van kracht, omdat die onmiddellijk werd aangevochten. Na enkele rechtszaken belandde de kwestie uiteindelijk bij het Hooggerechtshof.

Zes van de negen rechters van het Hooggerechtshof besloten de wet in Mississippi in stand te houden. Vijf van de negen besloten daarna ook om de uitspraak in Roe v. Wade ongedaan te maken. De rechters waren van mening dat het Roe v. Wade-besluit ten onrechte was genomen omdat de Amerikaanse grondwet geen specifieke vermelding van abortusrechten bevat.

Nu dat arrest ongedaan wordt gemaakt, vervalt het federale recht op abortus. Nu mogen Amerikaanse deelstaten zelf beslissen in welke mate ze abortus toelaten, beperken of verbieden.

Persagentschap Reuters schrijft dat zesentwintig staten nu zeker of waarschijnlijk van plan zijn om abortus te verbieden. Mississippi is een van de 13 staten die reeds zogenaamde “trigger laws” hebben om abortus te verbieden in het geval dat Roe v. Wade ooit omvergeworpen zou worden.

In liberale staten zal abortus waarschijnlijk legaal blijven. Meer dan 12 staten hebben momenteel al wetgeving die het recht op abortus beschermen.

Actiegroepen tegen abortus zagen hun kans schoon. Zij hebben lang het moment afgewacht waarop Roe v. Wade opnieuw beoordeeld kon worden door een Hooggerechtshof dat hen gunstig gezind is. De wet uit Mississippi is een voorbeeld van de talloze salvo’s waarmee ze het recht op abortus strategisch proberen terug te dringen. Deze keer is het raak.

 ©  REUTERS

 ©  AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER