Links: Bavo De Mol toont tijdens de districtsraad een foto van Borms die de Hitlergroet brengt. Rechts: het gevandaliseerde graf in Merksem. 

Districtsburgemeester Merksem over collaborateur August Borms: “Hoe kan ik nu een oordeel vellen over iemand die ik niet ken?”

In Merksem blijft het vandalisme tegen het graf van collaborateur August Borms voor opschudding zorgen. Districtsraadslid Bavo De Mol (Open vld) vroeg donderdagavond tijdens de districtsraad verduidelijking over het standpunt van districtsburgemeester Luc Bungeneers (N-VA) omtrent het oorlogsverleden van Borms. Bungeneers had eerder gezegd dat men het graf moet respecteren “omdat het deel uitmaakt van de Vlaams-nationalistische geschiedenis.” Een antwoord bleef echter uit. “Veel mensen stemmen hier op Vlaams Belang, dus deze confrontatie ga ik niet aan”, reageert Bungeneers.

David Van Turnhout

LEES OOK. Onbekenden vandaliseren graf August Borms in Merksem: de gevierde collaborateur die twee keer de doodstraf kreeg

De Mol veroordeelde de grafschennis, maar vroeg zich in de districtsraad openlijk af wat Bungeneers met zijn uitspraak precies bedoelde. “Respect hebben voor het graf is namelijk iets anders dan respect hebben voor één van de meest radicale collaborateurs tijdens het naziregime”, aldus het districtsraadslid. “Borms is op tal van foto’s te zien waar hij met gestrekte arm de Hitlergroet brengt. Hij bezocht samen met zijn dochter zelfs het concentratiekamp Auschwitz waar miljoenen gedeporteerde, uitgemergelde Joden slavenarbeid moesten verrichten en stierven. Borms wist dus heel goed waar het naziregime voor stond. Dat er anno 2022, na alles wat we weten over het nazisme en de tweede wereldoorlog, nog altijd mensen zijn die niet in staat zijn om dat te erkennen, vind ik heel triest”, aldus De Mol.

“Borms nooit gekend”

Bungeneers wou een debat over de persoon van Borms echter vermijden. “Ik heb in de districtsraad opgeroepen om het debat sereen te houden en te beperken tot het vandalisme op de begraafplaats”, laat hij aan Gazet van Antwerpen weten. “Voor sommigen is hij (Borms, red.) een collaborateur en voor anderen een held. Er zijn al genoeg boeken over geschreven en het is niet aan de districtsraad of aan mij om hier een oordeel over te vellen. Bovendien heb ik Borms niet gekend. Ik was toen zelfs nog niet geboren. Hoe kan ik dan over hem oordelen?” (Lees verder onder de foto)

Luc Bungeneers ©  WAS

De districtsburgemeester benadrukt verder dat, ondanks de controverse, Borms wel degelijk deel uitmaakt van de Vlaams-nationalistische geschiedenis. Een moreel standpunt neemt hij daarbij niet in. Electoraal lijkt de kwestie Borms echter van groter belang. “Veel Vlaams Belangers hebben in het verleden op mij gestemd. Daarom wil ik liever de confrontatie over deze kwestie vermijden”, aldus Bungeneers.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER