© Serge Minten

© Serge Minten

© Serge Minten

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Philipsbrug tegen de vlakte

Twee maanden later dan voorzien, door de onverwachte problemen met asbest, zijn dinsdag de eerste grote brokken van de Philipsbrug neergehaald.

Dirk Jacobs

“Er zijn 8 pijlers en 8 overspanningen van 20 meter af te breken”, legt projectleider ingenieur Kirsten Peeters van Wegen en Verkeer uit. “De overspanning boven de spoorweg werd al in het weekend van 1 mei afgebroken. Per overspanning zijn er 10 balken voor één brughelft. Daarop ligt een betonnen dek van 20 centimeter dikte. De balken en het betonnen dek samen worden verbrijzeld, waarbij we ook het betonijzer van het beton scheiden. Een onderaannemer voert het beton dan af naar zijn breekinstallatie waar er gebroken betonpuin van gemaakt wordt, dat kan dan weer voor andere toepassingen gebruikt worden.”

“Deze werken moeten klaar zijn voor Pukkelpop. We mikken op vrijdag 12 augustus. Dat is haalbaar omdat we de landhoofden al eerder hebben afgebroken. Zodra de kant Hasselt afgebroken is, gaan de ploegen aan de overzijde, kant Zonhoven, aan de slag. Bij de start van Pukkelpop is alles daar geruimd. Na afloop van het festival starten we meteen met het plaatsen van de funderingszolen van de pijlers voor de nieuwe brug. Als alles volgens plan verloopt, rijdt het verkeer begin 2017 over het nieuwe brugdeel en kunnen we met de afbraak van de andere zijde en van de noodbrug van start.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer