Van een gezonde salade tot heerlijke pizza: deze 5 recepten zet je op tafel voor minder dan 15 euro
WeekmenuElke week opnieuw tonnen vol inspiratie hebben om een weekmenu op tafel te toveren? Onmogelijk. Zelfs wij op de redactie van HLN Eten strugglen wel eens. Daarom komen deze recepten van foodstyliste Sonja Peeters als geroepen. Gezonde maaltijd om op maandag mee te starten? Check. Comfortfood om vrijdag de week mee af te sluiten? Dubbelcheck. En dat alles voor minder dan 15 euro. Dat kunnen we niet laten liggen. Aan tafel!
Elke dag vind je in de weekkrant een exclusief recept van HLN Eten. Op zaterdag bundelen we deze online zodat je voldoende inspiratie hebt in het weekend om je weekmenu samen te stellen. Deel gerust je klaargemaakte recept met HLN, zodat we samen van al dat lekkers kunnen genieten.
Maandag: gebakken sardientjes met broodsalade
Zomerser dan dit heerlijk zuiderse gerecht kan het niet worden. Deze Italiaanse broodsalade zit boordevol geurige tomaten die perfect matchen met de gegrilde sardientjes. De zon op je bord!
Bereidingstijd: 30 minuten
Prijs: € 2,50 p.p.
Ingrediënten voor 4 personen
• 1 rode ui, gesnipperd
• 2 teentjes knoflook
• 800 g mix tomaten
• handvol basilicumblaadjes
• 1 citroen, in partjes
• ½ ciabatta
• 2 el witte wijnazijn
• 12 sardientjes
• olijfolie
• peper en zout
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de ciabatta in hapklare stukjes en hussel deze met een scheutje olijfolie. Kruid met peper en zout, leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en schuif deze 10 minuten in de oven. Keer de stukken halverwege om zodat alles gelijk gebakken wordt.
Snijd ondertussen de tomaten in stukjes en halveer de kerstomaatjes. Meng daar de rode ui, 1 geperst teentje look, de witte wijnazijn, de krokante stukjes brood, het basilicum en een scheutje olijfolie onder. Kruid met peper en zout.
Pers het resterende teentje look bij een scheutje olijfolie en kruid de olie met peper en zout. Dep de schoongemaakte sardines droog en bestrijk ze met de lookolie. Gril ze langs beide kanten goudbruin en gaar. Serveer de visjes met de panzanella en geef er de citroenpartjes bij.
Tip: Afhankelijk van de dikte bak je de sardientjes 2 tot 4 minuten langs elke kant. Voor een extra krokant korstje kan je de visjes eerst door wat bloem wentelen voor je ze bakt
Dinsdag: varkenskoteletjes
Een simpele kotelet til je meteen naar een hoger niveau met het juiste sausje. Wij kozen voor een romige wittewijnsaus en maken het geheel af met een frisse kruidenpuree. Smakelijk!
Bereidingstijd 25 minuten
Prijs: € 2,50 p.p.
Ingrediënten voor 4 personen
• 1 sjalot, gesnipperd
• 1 teentje knoflook, geperst
• 800 g bloemige aardappelen
• 4 el fijngehakte peterslie
• 2 el fijngehakte bieslook
• 4 varkenskoteletten
•120 ml witte wijn
• 250 ml room
• 120 ml melk
• 1 ei
• boter
• peper en zout
Zo maak je het
Schil de aardappelen en kook ze gaar in licht gezouten water.
Dep de koteletten goed droog en kruid ze met peper en zout. Bak ze in boter goudbruin en gaar. Haal ze uit de pan en hou ze warm in een oven van 50°C.
Bak in dezelfde pan de sjalot met de look glazig. Blus met de witte wijn en laat de alcohol verdampen. Giet er de room bij en laat even inkoken. Voeg de helft van de peterselie toe en roer nog even door.
Giet de aardappelen af en pureer ze met de melk en het ei. Schep er de bieslook en de resterende peterselie onder en kruid met peper en zout. Serveer de koteletten met de witte wijnsaus en geef er de puree bij.
Tip: Wil je geen droge, maar sappige koteletten, haal ze dan tijdig uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen voordat je ze gaat bakken.
Woensdag: rabarbercake
Nu we volop in het rabarberseizoen zitten, kunnen we jullie dit heerlijke recept niet onthouden: een zachte cake in combinatie met zoetzure rabarber en een krokante crumble. Wees er snel bij, want voor je het weet blijft er geen kruimel meer over!
Bereidingstijd: 1 uur 10 minuten
Prijs: € 1 p.p.
Ingrediënten voor 8 personen
• 500 g rabarber
• sap van ½ citroen
• 1 el geraspte gember
• 25 g koude boter
• 25 g suiker
• 50 g bloem
• 1 tl kaneelpoeder
Voor het beslag
• 250 g boter
• 200 g suiker + 2 el suiker
• 250 g bloem
• 1 tl bakpoeder
• 5 eieren
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 170°C. Spoel de rabarber en snijd in plakjes van 1 cm. Bedruppel met het citroensap, schep er de gember onder en bestrooi met het kaneelpoeder. Meng alles heel goed.
Mix voor het beslag de boter met de suiker en de citroenrasp romig. Mix er één voor één de eieren door. Zeef er de bloem met het bakpoeder bij en spatel door het beslag. Vet een springvorm met diameter 20 cm in, bekleed met bakpapier en giet er de helft van het beslag in.
Verdeel daar de helft van de rabarber en 1 eetlepel suiker over. Giet er de rest van het beslag overheen en schep er de rest van de rabarber op. Bestrooi met de resterende lepel suiker.
Snijd de koude boter in blokjes, voeg de bloem en de suiker toe en meng tot een kruimelig mengsel. Verdeel de cumble over de cake en zet de cake ongeveer 50 minuten in de oven.
Tip: Je kan met een houten prikker controleren of je taart klaar is: prik in het midden van de taart. Komt de prikker er schoon en droog uit dan is je taart klaar.
Donderdag: romige risotto
Tijd voor risotto! Deze vegetarische versie zal zonder twijfel bij iedereen in de smaak vallen. En daar zullen die lekkere knapperige groentjes en die heerlijke smeuïge burrata zeker voor iets tussen zitten!
Bereidingstijd: 35 minuten
Prijs: € 3,80 p.p.
Ingrediënten voor 4 personen
• 1 ui, gesnipperd
• 1 teentje knoflook
• 200 g erwtjes (diepvries)
• 100 g sugarsnaps
• handvol basilicumblaadjes
• 300 g risottorijst
• 1 l warme groentebouillon
• 200 ml witte wijn
• 40 g geraspte Parmezaanse kaas
• 250 g burrata
• boter
• olijfolie
• peper en zout
Zo maak je het
Blancheer de sugarsnaps 2 minuten in kokend gezouten water. Spoel daarna af onder koud stromend water.
Bak de ui met de look in olijfolie glazig. Voeg de rijst toe en roerbak 1 minuut. Blus met de witte wijn en roer tot de wijn door de rijst is opgenomen. Voeg nu een pollepel bouillon al roerend toe. Herhaal dit met de bouillon tot de rijst na ongeveer 20 minuten beetgaar is. Voeg de bevrozen erwtjes en de sugarsnaps na 15 minuten toe.
Als de risotto klaar is roer je er een klontje boter en parmezaan onder. Kruid met peper en zout. Schep de risotto op de borden en verdeel er de burrata over. Bedruppel nog met wat olijfolie en werk af met het basilicum.
Tip: Serveer je risotto meteen als hij klaar is, want van zodra hij begint af te koelen, verliest hij zijn smeuïgheid.
Vrijdag: marrokaanse pizza met lamsvlees
Pizza met lamsvlees, hummus en tabouleh: niet meteen een doordeweekse combinatie, wel eentje die origineel, verrassend en vooral heel smaakvol uit de hoek komt. Een nieuwe favoriet op het weekmenu?
Bereidingstijd: 35 minuten
Prijs: € 4 p.p.
Ingrediënten voor 4 personen
• 1 grote rode ui, gesnipperd
• 1 teentje knoflook, geperst
• 1 bosje fijngesneden peterselie
• 1 bosje fijngesneden munt
• 2 tomaten, fijngehakt
• 350 g lamsgehakt
• 2pizzabodems
• 200 g hummus
• Griekse yoghurt
• 4 el bulgur
• 2 tl komijnpoeder
• 1/2 tl kaneelpoeder
• 1 el harissa
• olijfolie
• peper en zout
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200°C. Week de bulgur 15 minuten in kokend water. Laat daarna uitlekken in een zeef.
Meng de helft van de peterselie, de helft van de munt, de helft van de rode ui en de tomaten onder de bulgur. Kruid met peper en zout.
Bak de resterende ui glazig in olijfolie. Voeg de look en het gehakt toe en bak rul. Kruid met de specerijen en de harissa. Roer er de rest van de verse kruiden onder en kruid bij met peper en zout.
Rol het pizzadeeg open op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk ze met de hummus. Schep er het gehaktmengsel op en schuif de pizza’s 15 minuten in de oven. Strooi wat van de tabouleh over de pizza’s en serveer met de yoghurt.
Tip: Lamsvlees heeft een uitgesproken smaak die niet bij iedereen in de smaak valt. Je kan het gerust vervangen door kippengehakt of gemengd gehakt. Of vervang het vlees eens door gebakken falafelballetjes!
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
“Een aardappel of citroen kunnen wonderen doen”: zo maak je je barbecue moeiteloos schoon na zijn winterslaap
-
PREMIUM
Nieuw gehypet middeltje om af te vallen kost 5 euro bij Kruidvat: hoe nuttig is water met toegevoegde elektrolyten?
Vergeet water met citroen of appelazijn: water met elektrolyten is de nieuwste gezondheidsobsessie van het internet. Het zou het ideale hulpmiddeltje zijn om af te vallen, maar ook om spierherstel na het sporten te bevorderen. Wat zijn elektrolyten precies en wat doen ze met je lichaam? Sportdiëtist Tom Vandenbussche geeft advies. “Mensen met nierproblemen of een instabiele bloeddruk moeten opletten.” -
Dit zijn de verschillen tussen Spaanse en Belgische aardbeien (en het is niet alleen de prijs)
Het Belgische aardbeienseizoen staat in de startblokken. Alleen krijgt de Belgische teelt stevige concurrentie van de Spaanse aardbeien. De rode vruchten uit ons land kosten voorlopig tot wel drie keer meer dan de zuiderse exemplaren. Hoe komt dat juist? En zullen de prijzen van Belgische aardbeien zo hoog blijven? “Mogelijk zitten de eerste seizoenspromo’s er al aan te komen.” -
-
Wat mag in de microgolfoven en wat niet? Dankzij dit simpel trucje weet je altijd het antwoord
-
Jobat
Hoeveel euro gaat er van je loon, indien je rijdt met een bedrijfswagen? “Er bestaat geen echt plafond op het VAA”
Een auto van het werk blijft aan populariteit winnen, zo blijkt uit cijfers van hr-dienstverlener Acerta. Maar wat is de impact van zo’n bedrijfswagen op je loon? En zijn er gevolgen voor je dertiende maand en pensioen? Jobat.be vroeg het aan Karolien Van Herpe, legal experte verloning bij Acerta Consult. -
Spaargids.be
Betaal jij met Payconiq? Dit is het prijskaartje voor jou en de handelaar
Sinds de lancering van Payconiq in 2016 zou het tarief voor een Payconiq-betaling nooit gewijzigd zijn, aldus de Bancontact Payconiq Company. Maar vanaf april is Payconiq wel duurder voor de handelaar. Merk je daar ook iets van als consument? En bestaan er alternatieven? Spaargids.be geeft een overzicht. -
PREMIUM2
In de jaren 60 was het gelatine, nu vooral puur: dit vertellen kookboeken over hoe we leven
-
Independer
Van 30 tot ruim 100 euro: dit kan je jaarlijks besparen als je je decoder afdankt en tv-kijkt via een app
-
PREMIUM30
Na opdracht in ‘De mol’ over “de grootste schande van Italië”: waar komt ananas op pizza eigenlijk vandaan?
“F*ck, twee ananassen.” Met die woorden (en een ludieke pizza-opdracht) doet ‘De mol’ het meest nutteloze culinaire debat ter wereld weer oplaaien: past mierzoete ananas op een hartig stuk pizza of niet? Mag je als gediplomeerd pizzabakker op een pizza gooien wat je wil, óók ananas? En wie was de uitvinder van dé pizza Hawaï? Spoiler alert: al zeker geen Italiaan. -
PREMIUM
“Deze prijzen kunnen we onze klanten niet aandoen”: hoe zit het met garnaalkroketten en tomaat-garnaal aan de Belgische kust?
De prijs van de garnalen swingt dit voorjaar zo de pan uit, dat horeca-uitbaters zich al in februari openlijk zorgen maakten over klassieke gerechten zoals tomaat-garnaal en garnaalkroketten. Hoe zit het nu met de beschikbaarheid van grijze noordzeegarnalen en met de prijs in de winkel en op menukaarten? Welke alternatieven zijn er en zal de situatie snel beteren? We passeerden langs drie Belgische horecazaken voor meer uitleg. “Voor het eerst werken we met een dagprijs”. -
PREMIUM
Voor 2,99 euro de beste kip curry uit de supermarkt: topslager Luc De Laet proeft er 10 en vindt één winnaar