André Vandenberghe tussen het onkruid van zijn buurwoning. Vanuit zijn veranda ziet hij de ratten daar lopen. © Dirk Vertommen

Buurtbewoner boos op Mechelse sociale woonmaatschappij: “Ik zie ratten lopen vanuit mijn veranda omdat ze naburige woning laten verkrotten”

Mechelen -

Een 74-jarige gepensioneerde brandweerman uit Mechelen is boos op Woonpunt Mechelen. Hij steekt een vermanende vinger uit naar de sociale woonmaatschappij omdat het een aanpalende woning laat verkrotten en dat zorgt voor overlast. “Ik kijk nu vanuit mijn veranda op een heuse wildernis. Ook ratten zie ik geregeld rondlopen”, zegt André Vandenberghe uit de Beukstraat. Woonpunt belooft de overlast, een erfenis van de ontbonden De Vrije Woonst, eerstdaags weg te werken.

Leo De Nijn

De gewezen Mechelse pompier woont op de hoek van de Beukstraat met de Eenheidstraat, in een sociale woonwijk tussen de Tervuursesteenweg en de Jubellaan. “Ik woon hier al van in 1970. We hebben hier met vrienden niet alleen een veranda opgetrokken, maar ook alles geïsoleerd, een nieuwe badkamer, een keuken en een toilet ingericht”, doet André zijn verhaal.

De voorbije maanden is André zich serieus beginnen te ergeren. “Mijn buurvrouw is acht maanden geleden overleden. Sindsdien laat de woonmaatschappij de boel verkrotten. Intussen groeit de vuiligheid tot tegen mijn veranda. De dakgoot van de buurwoning is vernield, waardoor de buitenmuur kletsnat is. Er zijn loshangende elektriciteitskabels. De bergruimte, met een dak uit asbest, staat ook te verkommeren. De hagen zijn zo breed uitgegroeid dat oudere mensen nog nauwelijks op het voetpad kunnen wandelen. Tussen die wildernis zie ik vanuit mijn veranda de ratten lopen. Al drie keer heeft een stadsarbeider rattengif gelegd, maar de beestjes blijven komen. Ze kunnen hier ongestoord hun gangen gaan.”

De hagen bij de buurman zijn zo breed uitgegroeid dat je nauwelijks nog op het voetpad kunt wandelen. © Dirk Vertommen

Vandenberghe toont een berg met voor 120.000 euro aan facturen die hij al die jaren heeft gespendeerd om zijn huurhuisje comfortabel te houden. “We hebben hier goedkoop kunnen wonen, dat klopt, maar we hebben de maatschappij wel veel terug gegeven. En nu zie ik hier veel bewoners vertrekken. Ik hoop dat ik dat nooit moet meemaken. Ze zijn mijn woning hier komen schatten, maar kopen wil ik niet. Daar ben ik te oud voor geworden. Maar dat ze de boel hier laten verwilderen, dat vind ik ontoelaatbaar. Wij hebben het hier altijd proper onderhouden. Ik verwacht hetzelfde van de huisbaas”, legt de gewezen brandweerman uit.

Erfenis van De Vrije Woonst

De woningen in de Beukstraat en omliggende straten in de wijk zijn een erfenis van de vroegere sociale huisvestingsmaatschappij De Vrije Woonst. De rechter besliste begin dit jaar na een jarenlange juridische strijd dat het systeem dat de maatschappij hanteerde onwettig is en heeft De Vrije Woonst ontbonden. Tientallen jaren verhuurde De Vrije Woonst voor extreem lage prijzen. Woonpunt Mechelen neemt binnenkort het patrimonium over. Huurders zullen in de toekomst normale regels en tarieven moeten volgen”, zegt Arthur Orlians, voorzitter van Woonpunt Mechelen.

LEES OOK. De Vrije Woonst moet verplicht fuseren met Woonpunt, overgangsregeling voor huurders

 © Dirk Vertommen

“Ook al zijn wij vandaag nog niet officieel eigenaar: wij laten de bewoners niet in de kou staan. De leegstaande woning naast die van André Vandenberghe is een woning van De Vrije Woonst. Woonpunt heeft de problemen niet gecreëerd. We zitten met die erfenis, maar we willen ook onze kop niet in het zand steken. We sturen een onderhouds- en herstellingsploeg ter plaatse om de leegstaande woning aan te pakken.”

LEES OOK. Oudere huurders De Vrije Woonst moeten uit huisjes: “Onverantwoord om er nog lang te wonen”

André wacht af. “Ik heb deze wildernis meer dan een keer aangeklaagd, maar ik kreeg nooit een reactie”, beweert de Mechelaar, maar dat klopt volgens Woonpunt niet. “De opdracht is gegeven om de boel daar op te ruimen”, zegt Arthur Orlians.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen