Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Rusland kan voor het eerst sinds 1918 buitenlandse schuld niet aflossen

Voor het eerst in meer dan honderd jaar is Rusland niet in staat om een deel van zijn buitenlandse schulden af te lossen. Het gaat om rentebetalingen ter waarde van zo'n 95 miljoen euro aan buitenlandse investeerders, waarvan de respijtperiode afgelopen nacht is verstreken. Rusland heeft het geld en wil het uitbetalen, maar dat lukt niet vanwege de westerse economische sancties. 

De 95 miljoen euro aan interestbetalingen moest voor 27 mei uitbetaald worden, maar zit volgens de Russische overheid vast bij Euroclear, de bank die het geld zou verdelen aan de investeerders. Als het geld niet binnen de 30 dagen bij de investeerders zou aankomen, wordt dat beschouwd als een default.

Dat Rusland zijn buitenlandse schulden niet zou kunnen aflossen, zat er al een tijdje aan te komen. De sancties die de VS en de EU aan Rusland hebben opgelegd sinds de Russische invasie in Oekraïne beperken onder meer de toegang tot internationale banken die de betalingen van Rusland aan investeerders moeten verwerken. 

Het Amerikaanse ministerie van Financiën had eerder beslist om een uitzondering op de sancties voor de uitbetaling van interesten aan buitenlandse investeerders niet te vernieuwen. Die uitzondering liep af op 25 mei.

Rusland: "farce"

De Russische minister van Financiën Anton Siloeanov geeft toe dat buitenlandse investeerders de betalingen niet zullen kunnen ontvangen, maar weigert over een default te spreken. De hele situatie lijkt op een "farce" zei Siloeanov aan persbureau RIA Novosti. 

De vorige keer dat Rusland zijn buitenlandse schulden niet kon afbetalen was in 1918, tijdens de Russische Revolutie, schrijft BBC. Toen namen de bolsjewistische communisten onder leiding van Vladimir Lenin de macht over en weigerde Lenin schulden af te betalen aan het Russische Keizerrijk. Tijdens de roebelcrisis van 1998 slaagde de regering van president Jeltsin er niet in om 38 miljard euro aan binnenlandse schulden af te lossen, maar kon het wel nog zijn buitenlandse schuldeisers betalen. 

Symbolisch

Het default is vooral een symbolische blamage voor Rusland, maar heeft geen onmiddellijke gevolgen voor het land. Een wanbetaling leidt er vaak toe dat landen geen geld meer kunnen lenen op internationale markten, maar Rusland mag door de sancties al geen geld meer ophalen op westerse markten.

Bovendien zou Rusland door de hoge grondstoffenprijzen tot een miljard dollar per dag verdienen aan de export van olie en gas.

Meest gelezen