Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Met doornenkroon en bloed op zijn gezicht: Kendrick Lamar spreekt zich op podium krachtig uit na inperking abortusrecht

De Amerikaanse rapper Kendrick Lamar heeft zijn optreden op het Britse festival Glastonbury afgesloten met een krachtig statement tegen het terugschroeven van het recht op abortus in zijn thuisland. En hij was lang niet de enige: het voorbije weekend spraken veel artiesten zich op het podium en online al uit tegen de beslissing van het Hooggerechtshof in de VS. 

In het kort

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft vrijdag het historische arrest "Roe versus Wade" uit 1973 over het recht op abortus ongedaan gemaakt. De uitspraak kan enorme gevolgen hebben voor vrouwen die abortus willen plegen, want alle Amerikaanse staten krijgen nu de volledige vrijheid om zelf hun abortuswetgeving op te stellen. De verwachting is dat veel staten abortus zullen verbieden. 

Kendrick Lamar sloot gisteravond het Britse festival Glastonbury af met een doornenkroon rond zijn hoofd (het beeld van zijn jongste album "Mr. Morale & The Big Steppers", een verwijzing naar Jezus en de rol van messiasfiguur die hem door velen toegedicht wordt). Hij werd bijgestaan door een groep dansers wat een indrukwekkend gestileerde performance opleverde. 

Zijn slotsong was "Saviour", waarin hij het onder meer over Black Lives Matter, politieke correctheid en zijn eigen gebreken heeft. 

Er werd de illusie gewekt dat er stilaan en steeds meer bloed over zijn gezicht en zijn kleren liep. En aan het einde van zijn performance schreeuwde hij, steeds intenser en luider: "Godspeed for women's rights, they judge you, they judged Christ." Vrij vertaald: "Succes met de vrouwenrechten, ze veroordelen jou, ze veroordeelden Christus." 

BEKIJK - Het hoogtepunt in het nummer waarmee Kendrick Lamar zijn optreden op Glastonbury afsloot:

Videospeler inladen...

BEKIJK - Het integrale "Saviour" van Kendrick Lamar op Glastonbury ("Godspeed for women's rights..." zit vanaf minuut 05.00):

"Wie wil er met mij "Fuck the Supreme Court" roepen?"

Veel - vooral Amerikaanse - artiesten reageerden vrijdag en het voorbije weekend op en naast de (festival)podia aangeslagen en erg emotioneel op het nieuws van de inperking van het abortusrecht in de VS. Singer-songwriter Phoebe Bridgers moest vrijdagavond meteen na de bekendmaking ervan optreden op Glastonbury. 

"Zijn er Amerikanen in het publiek?", vroeg ze. "Wie wil er samen met mij: "Fuck the Supreme Court roepen? ... Fuck Amerika en al die onbenullige oude motherfuckers die ons proberen te vertellen wat we met onze lichamen moeten doen. Fuck it."  Eerder dit jaar schreef Bridgers op Twitter nog dat ze in oktober vorig jaar tijdens haar tournee ook een abortus had. 

Ook Billie Eilish, de jongste solo hoofdact ooit op Glastonbury, verwees naar de actualiteit in haar land. Bij de aankondiging van haar lied "Your power", zei ze: "Dat gaat over macht en over hoe we er altijd moeten aan denken die niet te misbruiken. Vandaag is het een erg zwarte dag voor vrouwen in de VS. En ik moet zeggen dat ik het op dit moment niet meer kan verdragen eraan te denken." 

BEKIJK - De inleiding van Billie Eilish voor haar nummer "Your power":

Videospeler inladen...

Een erg zwarte dag voor vrouwen in de VS

Billie Eilish - Harry Styles

Olivia Rodrigo nodigde zaterdag op Glastonbury dan weer Lily Allen uit op het podium om "Fuck you" te zingen. "Dit is mijn eerste Glastonbury en dit podium delen met Lily is mijn grootste droom ooit die uitkomt", zei Rodrigo.

"Maar ik ben ook diepbedroefd door wat er gisteren in de VS gebeurd is." Ze droeg het nummer expliciet op aan de 5 leden van het Hooggerechtshof  "die ons echt getoond hebben dat ze niets geven om vrijheid". Ze voegde er nog aan toe dat "veel vrouwen hierdoor zullen sterven". 

BEKIJK - Olivia Rodrigo verwijst in de intro van "Fuck you" van Lily Allen expliciet naar de leden van het Hooggerechtshof in de VS:

Ook artiesten als Taylor Swift, Harry Styles en Pharrell Williams uitten hun ongenoegen over de beslissing op Twitter. 

Artiesten en fans doneren

Verschillende artiesten zoals Rage Against the Machine en Lizzo lieten tijdens het weekend ook al weten dat ze een deel van de opbrengsten van hun tournee zouden schenken aan organisaties die opkomen voor en helpen bij abortus. 

Meest gelezen