Archieffoto ter illustratie

Turnhoutse huisartsen slaken noodkreet over huisartsentekort: "Signaal geven aan de overheid"

De Huisartsenvereniging Regio Turnhout heeft een website opgericht, waar mensen zich kunnen registreren als ze geen huisarts meer vinden. Met de website willen de huisartsen een duidelijk signaal geven aan de overheid dat het huisartsentekort nijpend is. 

Cijfers uit de regio Turnhout laten zien dat 25 procent van de actieve huisartsen over vijf jaar met pensioen kan gaan. Vaak hebben die huisartsen een lange patiëntenlijst, waarvoor er soms twee of nog meer nieuwe huisartsen nodig zijn om alle patiënten over te nemen. Omdat veel mensen nu al geen huisarts meer vinden, klaagt de Huisartsenvereniging Regio Turnhout (HVRT) dit probleem aan.

Met onze website willen we een duidelijk signaal aan de overheid geven dat het een groot probleem is
Huisarts Wim Schippers

Huisarts Wim Schippers van HVRT heeft alvast een eerste stap gezet. “We hebben een website opgericht waar mensen die geen huisarts meer vinden, zich kunnen registreren. We willen een duidelijk signaal geven aan de overheid om aan te tonen dat het echt om een groot probleem gaat. Die eerstelijnszorg is noodzakelijk om bepaalde ziektekosten te vermijden en het gevoel van welzijn te behouden.”

“Via de website willen we mensen die geen huisarts meer vinden een stem geven. Ook mensen die wel een huisarts hebben, kunnen zich registreren om aan te tonen dat ze onze actie steunen. Het is niet zo dat we via onze website de mensen verder kunnen helpen, want anders zou er geen probleem zijn natuurlijk. Het is een kreet om hulp”, zegt Schippers.

Meer maatregelen

De HVRT vraagt dat de overheid meer maatregelen neemt op korte termijn. “Met die maatregelen kan de overheid meer ademruimte geven aan huisartsen. Ze werken nu al aan maatregelen op lange termijn. Die gaan vooral over de toekomst van de huisartsengeneeskunde, maar kunnen niet op korte termijn deze vicieuze cirkel doorbreken”, aldus Schippers.

Meest gelezen