Te koop in Hasselt: een stuk villagrond. Tegen 650.000 euro of de waarde in bitcoins. ©  rr

Primeur in ons land: je kan nu ook bouwgrond kopen met bitcoins

Gezien op immosite Zimmo: bouwgrond te koop voor 650.000 euro. Betalen kan ook in bitcoins. “Een primeur voor ons land”, zegt het aanbiedende immokantoor Immowereld. “Een promotiestunt”, aldus Pascal Paepen.

Gunter Willekens

LEES OOK. Bitcoin duikt onder de 20.000 dollar

650.000 euro voor een stuk grond van 35 are, of 183 euro per vierkante meter. Het is niet eens een abnormaal hoog bedrag voor en bouwgrond van deze grootte. “De grond is gelegen in een villawijk, op een uniek perceel tussen Bokrijk en het Albertkanaal. Het heeft een diepte van 150 meter en kijkt uit op een natuurgebied. Het is een van de mooiste stukken grond in Hasselt die nog overblijven”, zegt Benny Ceyssens, zaakvoerder van Immowereld, het kantoor dat het stuk te koop aanbiedt.

Hoewel het om een uitzonderlijk stuk gaat, is de prijs dat dus niet. “Er wordt in Hasselt grond verkocht tegen 250 euro per vierkante meter”, aldus nog Ceyssens. “Dus dit is eigenlijk een koopje.”

“Dat je ook met bitcoins kan betalen? Eigenlijk moeten we zeggen: ruilen, omdat het wettelijk kader voor handel met cryptomunten nog ontbreekt. Het is een keuze die de verkoper maakt. Het is de eerste keer in mijn carrière als makelaar dat ik zoiets meemaak. In Nederland en de Verenigde Staten gebeurt het al vaker. Hier is het nog nieuw. De huidige eigenaar is kennelijk een crypto-believer. Hij is er blijkbaar van overtuigd dat de waarde van die cryptomunt alleen maar kan stijgen. Dat is zijn volste recht, zo lang hij mij maar in euro’s betaalt.”

Stunt

“Een marketingstunt, niet meer of niet minder. En jij trapt erin”, lacht beursspecialist Pascal Paepen. “De verkoper lanceert dat bitcoin-idee om op te vallen. Dat mag ook, het maakt niet uit wat je gebruikt om te betalen.”

“Voor de verkoper maakt het eigenlijk ook niet uit hoe hij wordt betaald. Hij kan de euro’s, dollars of roebels toch meteen gebruiken om bitcoins aan te kopen, als hij dat wenst. Het is gewoon goeie marketing. Hij krijgt aandacht voor de bouwgrond. En als er meer aandacht is, zijn er mogelijk ook meer kandidaten en dan kan de prijs stijgen.”

“Ik denk wel niet dat er mensen op af gaan komen die bitcoins hebben. De munt is al zo fel gezakt, dat de eigenaars er nu niet meer van zullen afwillen. Ten eerste omdat crypto-believers geloven dat de waarde nu alleen maar kan stijgen. Ten tweede omdat de waarde van grond dat niet gaat doen, of toch nooit zo explosief als we ooit van de cryptomunten hebben gezien. Ik denk dus dat de verkoper geen bitcoins gaat krijgen, maar het is wel slim gezien van die man.”