Olielek bij TotalEnergies in Antwerpen gestopt, situatie op Schelde “onder controle”

Archiefbeeld ©  Peter Hilz

Volgens TotalEnergies is het olielek dat zondag was ontstaan bij zijn olieraffinaderij in het Antwerpse havengebied gestopt en is de vervuiling op de Schelde “onder controle”. “Er worden nog testen uitgevoerd voor we de productie-eenheid in kwestie opnieuw opstarten”, zegt woordvoerster Ann Veraverbeke.

jvh
Bron: BELGA

Het lek ontstond zondag door een technische storing aan een koeler die hete olie afkoelt met behulp van koud water. Een onbekende hoeveelheid olie kwam zo in koelwater terecht, dat vervolgens in de Schelde belandde. “Door de productie-eenheid te stoppen, is ook het lekken gestopt”, zegt Veraverbeke. “Zondagavond was het koelwater weer van goede kwaliteit en dat is nu nog steeds het geval.”

Op de Schelde was zondag lokaal een lichte oliefilm op het water merkbaar. “Ook daar is de situatie sterk verbeterd, onder meer door verdamping en de stroming”, stelt Veraverbeke. “Dat is ons ook bevestigd door de scheepvaartpolitie. We blijven de situatie natuurlijk monitoren en indien nodig zullen we een reiniging uitvoeren.” Zo’n reiniging zou dan vooral aan de oever kunnen gebeuren, want volgens TotalEnergies is het verwijderen van de oliefilm op het water niet haalbaar. “Het is een dunne laag van een licht olieproduct”, stelt Veraverbeke.

De afdeling Maritieme Toegang van het Vlaamse departement Mobiliteit en Openbare Werken (MOW) stelt dat het wel heeft “gedaan wat mogelijk was” om het vervuilde water te reinigen. “Indammen was niet meer mogelijk, dus hebben we met detergenten gewerkt om de olie te bestrijden”, zegt woordvoerder Nick Arys. “Zondagavond is er tot laat gewerkt en maandagochtend viel er visueel niets meer vast te stellen.”

Volgens Arys ging Maritieme Toegang zondag ter plaatse na verschillende meldingen, onder meer van baggertoezichters, over de steeds groter wordende olievlek. “Het heeft even geduurd voor we de bron konden lokaliseren”, zegt hij. Hoeveel olie er precies gelekt is, is ook voor Maritieme Toegang een raadsel. “Maar we bestrijden gemiddeld twee à drie keer per jaar een dergelijk olielek in havengebied en dit was toch groter dan normaal”, klinkt het.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen