Videospeler inladen...

BEKIJK - Windhoos in Zierikzee laat spoor van vernieling na: zeker één dode en zeven gewonden

In Zierikzee, in de Nederlandse provincie Zeeland, is zeker één dode gevallen nadat een windhoos over de stad is getrokken. Er zijn ook een zeven mensen gewond geraakt, meldt de Veiligheidsregio Zeeland. Op meerdere plaatsen heeft de windhoos een grote ravage aangericht.

Op beelden die verspreid worden op sociale media is goed te zien hoe een windhoos een ware ravage aanricht. Naast de grote materiële schade, is er al zeker één dode te betreuren. Daarnaast zijn er ook zeven gewonden gevallen. Eén van hen is naar het ziekenhuis gebracht, de anderen konden ter plaatse worden behandeld.

De hulpdiensten zijn massaal uitgerukt. Van zeker vier huizen zijn de daken afgewaaid. Ook zijn verschillende bomen omgewaaid en ruiten gebarsten.

Bekijk hier de beelden:

Videospeler inladen...

De Veiligheidsregio Zeeland vraagt via een NL-Alert uitdrukkelijk om weg te blijven uit de regio. De hulpdiensten zijn volop bezig om de totale omvang van de schade in kaart te brengen. 

Er zou ook een schip in de problemen zijn gekomen, maar dat kon uiteindelijk op eigen kracht naar de haven varen.

Zeldzaam, maar niet uitgesloten

Windhozen zijn zeldzaam bij ons, maar niet uitgesloten, zegt weervrouw Sabine Hagedoren in "Het journaal". "Als er een groot verschil in temperatuur, luchtvochtigheid, windsnelheid en windrichting is tussen de lucht aan het aardoppervlak en de lucht in de hoogte, kunnen er draaibewegingen ontstaan aan de onderkant van zo'n intense regenbui. "Als een windhoos de grond raakt, kan die behoorlijk wat schade aanrichten""

Weervrouw Sabine Hagedoren legt in "Het journaal" uit hoe een windhoos ontstaat:

Videospeler inladen...

Meest gelezen