© INBO & Natuur en Bos

Beelden tonen aan: minstens zes nieuwe welpen in Limburgse wolvenroedel

Houthalen-Helchteren -

De Limburgse wolvenroedel telt minstens zes nieuwe welpen. Dat hebben specialisten kunnen afleiden uit recent geschoten beelden in het wolvengebied. Intussen zijn de welpen 2 maanden oud.

Mireille Maes

“Op dit moment tellen we 6 nieuwe welpen. Maar het kunnen er meer zijn of meer zijn geweest. Vooral in de eerste weken zijn welpen zeer gevoelig voor predatie. Bijvoorbeeld door een everzwijn,” zegt Koen Van Muylem, woordvoerder van het INBO. En als het er meer zijn, gaan het er dat volgens hem niet spectaculair meer zijn.

Met de zes nieuwe welpen telt de Limburgse wolvenroedel opnieuw 10 dieren. Hetzelfde aantal als vorig jaar. “Op een van de filmpjes is duidelijk te zien dat de welpen intussen al met een prooi spelen. De zoogperiode is voorbij. Het zijn nu al uit de kluiten gewassen wolfjes. Die het eten nog wel krijgen aangevoerd door de ouders of de jaarlingen. Zelf gaan ze nog niet mee op jacht.”

LEES MEER. Studie bewijst nog eens: wolfproof omheinen is belangrijk om wolf bij vee weg te houden.

Met zes welpen zijn er in 2022 minstens zoveel welpen geboren als vorig jaar. Een jaar eerder - in 2020 - wierp Noëlla vijf welpen. Van beide nesten zijn er nog telkens twee in leven. De twee jaarlingen zitten nog steeds in de Limburgse roedel en spelen oppas voor hun jongere broertjes en zusjes. Tot de jongen groot genoeg zijn om mee op jacht te gaan. Dan vertrekken de welpen van 2021 naar alle waarschijnlijkheid en trekken ze naar een nieuw leefgebied.

LEES MEER. Wolvin Noëlla heeft wellicht geworpen: “Ze ligt met zes welpen op de heide”.

 ©  INBO & Natuur en Bos

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer