© Photo News

Geens: “Tegen Pasen maatregelen die kraken strenger aanpakken”

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) kondigt maandagmiddag tegen Pasen maatregelen aan die kraken strenger aanpakken. De belofte kont er naar aanleiding van een kraakincident in Gent. Slovaakse Roma-zigeuners zijn daar in het huis getrokken van een koppel dat zich voor het werk in Viëtnam bevond. De Gentse burgemeester Daniël Termont klaagde dat hij onvoldoende wettelijke instrumenten heeft om de krakers aan te pakken.

gjs

De maatregelen zouden onder meer inhouden dat een burgemeester zelf naar een vrederechter kan stappen en dat er sancties komen, stelt de minister op de VRT.

“We zullen de procedure voor de vrederechter verstrengen, meer tanden geven, door een strafsanctie laten volgen, ook wanneer er niemand meer woont. Ik denk dat we eerst langs de vrederechter zullen gaan met een burgerlijke uitzetting die eventueel ook kan gevorderd worden door de lokale overheid”, verduidelijkt Geens. “Laat ons duidelijk zijn: woonstschending vandaag of diefstal met inbraak of valse sleutels, dat zijn allemaal zaken die ten strengste verboden zijn. Ik verwacht dat we nog vóór Pasen met maatregelen zullen komen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER