Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Tientallen lichamen aangetroffen in verlaten vrachtwagen in Texas: dodental loopt op tot 50

In de Amerikaanse staat Texas zijn de lichamen van tientallen mensen ontdekt in een vrachtwagen. Alles lijkt erop te wijzen dat het gaat het om migranten die illegaal de VS zijn binnengereisd. Er zou spake zijn van 50 doden, van wie minstens 22 Mexicanen. Er werden ook nog mensen levend aangetroffen, zij zijn met oververhittings- en uitdrogingsverschijnselen naar het ziekenhuis gebracht. 

De hulpdiensten deden de gruwelijke ontdekking in een achtergelaten vrachtwagen in de buitenwijken van de grootstad San Antonio. Ze waren gealarmeerd door iemand die in de buurt aan het werk was. Die persoon had iemand om hulp horen roepen. In de vrachtwagen vonden de hulpdiensten 46 dode lichamen. 

Daarnaast werden nog 16  mensen levend aangetroffen en naar het ziekenhuis gebracht. Twee van hen zijn intussen bezweken, wat het dodental volgens de Amerikaanse autoriteiten op 48 brengt. De Mexicaanse overheid is intussen met nog een hoger cijfer gekomen, en spreekt van 50 doden. 

BEKIJK - "We hebben 3 mensen opgepakt. We weten nog niet wat hun connectie met de feiten precies is", zegt politiechef William McManus:

Videospeler inladen...

De vrachtwagen stond geparkeerd langs een spoorlijn ten zuiden van San Antonio. Op het moment van de vondst was het er bijna 40 graden. Volgens de plaatselijke brandweer waren de gewonden oververhit, leden ze aan uitdroging, uitputting en een hitteberoerte. Er zou geen water geweest zijn in de vrachtwagen, ook het koelsysteem leek niet te werken.

"We worden niet verondersteld van de deuren van een vrachtwagen te openen en stapels lichamen aan te treffen. Niemand komt werken met het idee dat ze zoiets moeten doen", vertelt Charles Hood, het hoofd van de brandweerdiensten in San Antonio aan plaatselijke media. Ron Nirenberg, de burgemeester van San Antonio, heeft het over een "vreselijke menselijke tragedie."

Het onderzoek is overgedragen aan federale politiediensten. Er zouden intussen drie mensen opgepakt zijn, maar wat ze precies met de zaak te maken hebben, is niet duidelijk. 

Intussen is er meer duidelijkheid over de identiteit van de slachtoffers. "Momenteel zijn er 50 doden", zei de Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador vanmiddag op een persconferentie. "22 uit Mexico, zeven uit Guatemala, twee uit Honduras en 19 van wie de nationaliteit nog altijd niet bekend is."

De Mexicaanse president hanteert daarmee een hoger dodental dan de politiediensten in Texas, die tot nu toe spraken over 46 doden. Vermoedelijk gaat het om mensen die illegaal de grens met de Verenigde Staten zijn overgestoken. "Een immense tragedie", zei de Mexicaanse president.

"Absoluut afschuwelijke nieuws", zo reageert woordvoerster van het Witte Huis Karine Jean-Pierre dinsdag. Ze zegt dat de Amerikaanse president Joe Biden, die voor een NAVO-top naar Madrid is afgereisd, regelmatig op de hoogte wordt gebracht over de situatie.

Niet het eerste drama

San Antonio ligt op ongeveer 250 kilometer van de grens met Mexico. Het is de dichtstbijzijnde grote stad vanaf de grens en een bekende plek voor mensensmokkelaars. Ze laten mensen zonder papieren naar afgelegen plekken in de buurt komen, om ze van daaruit in vrachtwagens verder de VS in te smokkelen. 

Immigratie is een omstreden politiek thema in de VS.  Vorige maand werd een recordaantal mensen opgepakt nadat ze zonder papieren de grens met Mexico overgestoken waren. Om armoede en geweld in Centraal-Amerika te ontvluchten, gebruiken ze vaak zeer risicovolle, onveilige routes. Dikwijls betalen ze grote sommen geld aan mensensmokkelaars om hen de grens met de VS over te krijgen.

Greg Abbott, de Republikeinse gouverneur van Texas die bij de verkiezingen later dit jaar kandidaat is om zichzelf op te volgen, legt de schuld bij de Democratische president Joe Biden. "Dit is het resultaat van zijn dodelijke opengrenzenpolitiek", klinkt het. Abbotts Democratische uitdager Beto O' Rourke dringt aan op "snelle actie om smokkelnetwerken op te rollen en routes voor legale migratie open te stellen."

Het is niet de eerste keer dat er slachtoffers vallen bij mensensmokkel.  In 2017 overleden 10 mensen zonder papieren in een vrachtwagen die geparkeerd stond aan een vestiging van de supermarkt Walmart in San Antonio. In 2003 stierven 19 mensen in een vrachtwagen, ook al in San Antonio. Dit zou het zwaarste mensensmokkeldrama ooit zijn in de Verenigde Staten.

Drie jaar geleden deed zich een gelijkaardig drama voor in Europa. In Grays, in het zuiden van het Verenigd Koninkrijk, werden 39 lichamen aangetroffen in een koeltruck. De slachtoffers waren van Vietnamese afkomst.

Meest gelezen