Flickr

Vuurvliegjes spotten in het Zoniënwoud: “Het kan als je op het juiste moment op de juiste plaats bent”

Het is de tijd van het jaar om “vuurvliegjes” te spotten. In het Zoniënwoud worden er daarom kleine sessies gehouden over de kevers, en kunnen geïnteresseerden daarna ook genieten van muziek. Want het is best uitzonderlijk om de vuurvliegjes in Vlaanderen te spotten.

In het Zoniënwoud worden de hele week “Firefly Sessions” georganiseerd door Muziekpublique. Expert Raphaël De Cock neemt geïnteresseerden mee op pad en geeft uitleg over de intrigerende beestjes. Tegen het vallen van de avond volgt een akoestisch concert op een idyllische plaats, dan zetten de vuurvliegjes hun lichtjes aan en vormen ze een betoverend tafereel.   

“Het is een perfecte manier om mensen de natuur in te krijgen. Weg van het scherm, weg uit de woonkamer, een frisse neus halen buiten”, zegt Raphaël De Cock. “Het is wel maar met een bezetting van 30 mensen. We mogen de natuur niet verstoren. De muziek zal ook zacht zijn.”

Langste dag

Op het einde van het concert komen de vuurvliegjes dan opzetten. “De volwassen vuurvliegjes kan je meestal maar drie weken per jaar zien. Dat is meestal in de laatste week van juni, rond de langste dag. Ze vliegen ook maar een veertigtal minuutjes. Je moet echt op de juiste plaats op het juiste moment zijn, anders lijkt het bos gewoon donker. Er zijn ook maar een 14 tal plaatsen in Vlaanderen waar je de vuurvliegjes kan spotten.”

“De glimwormen of vuurvliegjes geven licht als ze lastig gevallen worden. Vergelijk het met de geel-zwarte strepen van een wesp, die geven aan dat de wesp kan steken als je ze lastig valt. ’s Nachts kan je dat niet signaleren, maar wel met licht. Maar de beestjes gebruiken het licht ook om contact te maken met mekaar en elkaar terug te vinden in de donkere nacht", zegt Raphaël.

De “Firefly Sessios” zijn helaas uitverkocht. Volgend jaar worden de sessies opnieuw gehouden, er snel bijzijn is de boodschap.

Meest gelezen