Archief VRT

Franse hoofdzetel van Tereos gaat 1 miljoen euro investeren in afdeling in Aalst

Het management van de Franse hoofdzetel van suiker- en zetmeelfabrikant Tereos gaat 1 miljoen euro investeren in een nieuw labo op de site in Aalst. De stad zelf is tevreden met de investering, want er komen 8 vacatures bij voor hoogopgeleiden. Maar de actiegroep Terexit, die het bedrijf weg wil uit het centrum, vraagt zich af of het management wel weet wat er allemaal gebeurt in Aalst.

 De actiegroep Terexit is niet te spreken over de nieuwe aangekondigde investering van 1 miljoen euro. De actiegroep stelde eerder al de veiligheid in de omgeving in vraag en klaagde ook al de geurhinder aan.  De stad Aalst zelf is wél blij met het nieuws.

"Versterking voor de stad"

Schepen van economie Katrien Beulens (Onafhankelijk): "Het bedrijf staat aan de top in België op het vlak van de productie van voeding, en heeft een heel lange traditie in Aalst. Als schepen van economie kan ik dan ook alleen maar blij zijn met elke versterking van de stad. Aalst is een centrumstad en heeft een nood aan jobs voor hoger opgeleiden, en er komen 8 arbeidsplaatsen vrij voor hen."

Ik wil wel eens horen welke mogelijkheden de tegenstanders zien voor deze site
Schepen van economie Katrien Beulens (Onafhankelijk)

In september komt er een commissie samen over de plannen en de vergunningen die het bedrijf heeft: "Er is verduidelijking nodig naar de tegenstanders toe. Tereos doet alles wettelijk en heeft de juiste vergunningen, dus het is belangrijk dat dat allemaal goed omkaderd wordt. De discussie wordt afgeleid door de vraag 'hoort Tereos hier nog thuis', dus ik wil wel eens horen welke mogelijkheden de tegenstanders daarvoor zien."

Onwetendheid van de Franse hoofdzetel?

Actiegroep Terexit, die zich verzet tegen de aanwezigheid van het bedrijf en de overlast die het volgens hen met zich meebrengt, vermoedt dat de Franse hoofdzetel zich eigenlijk niet bewust is van wat er allemaal gaande is in Aalst: "Het feit dat zij 1 miljoen euro wil investeren daar, doet ons sterk vermoeden dat zij niks weten van wat hier gaande is", zegt Kerim Helaut van Terexit.

Wij hebben een sterk vermoeden dat het management niet weet wat er hier allemaal gebeurt

Kerim Helaut van actiegroep Terexit

"Zij weten volgens ons ook niet dat er een commissie in september op de agenda staat, die zich zal buigen over de toekomstvisie van deze site. Dan zal de vraag gesteld worden of een industriegebied op 200 meter van de grote markt nog van deze tijd is. Volgens ons is het antwoord daarop volmondig 'neen'."

En Helaut maakt nog een bedenking waarbij hij de arbeiders in het bedrijf steunt: "Twee weken geleden was er nog een staking van de arbeiders om de hoge werkdruk aan te klagen. En terecht ook. En nu komen er wel extra arbeidsplaatsen, maar enkel voor hoogopgeleiden."

Een mogelijkheid die de actiegroep Terexit ziet, is een herlokatie van het bedrijf en een andere invulling van de site. Want zo'n groot bedrijf hoort niet thuis in het centrum van de stad, in de buurt van scholen en winkels, vindt Helaut. "Er zou kunnen gewoond en gewerkt worden, alles samen. We willen een toekomstvisie die de stad écht charmant zou kunnen maken, zoals onze burgemeester (Christoph D'Haese-N-VA) altijd zegt."

Meest gelezen